Hokej

Svet o Slovensku: Veľká pocta hokejovej Banskej Bystrici

Kolíska hokeja východnej Európy – tak tituluje prestížny americký denník The New York Times metropolu stredného Slovenska, kam sa po rokoch vrátili hokejové legendy Michal Handzuš a Richard Zedník.

Ilustračný obrázok k článku Svet o Slovensku: Veľká pocta hokejovej Banskej Bystrici
Zdroj: TASR

Po tom, ako v americkej NHL odohrali 1754 zápasov, si hokejoví borci Handzuš a Zedník splnili svoj dávny plán vrátiť sa jedného dňa späť domov. The New York Times dojemne opisuje, ako starí kamaráti ani po rokoch nezabudli na svoj vzájomný sľub a v Banskej Bystrici začali novú kapitolu svojich hokejových životov. Článok obdivne pripomína, že Handzuš sa doma začal aktivizovať aj politicky.

Veľká poklona

„Banská Bystrica ako mesto s takmer 80 tisíc obyvateľmi, obklopené horami, je jednou z hokejových kolísok východnej Európy,“ píše prestížny americký denník. Pripomína aj pyšnú športovú históriu mesta: „Miestni ľudia začali hrať takzvaný kanadský hokej v roku 1922 a mestský hokejový klub vznikol v roku 1961. Krytá hokejová aréna otvorila svoje brány v roku 1966, čo z nej robí jednu z najstarších hál v Európe.“

„Vždy som vedel, že keď skončím s hokejom, tak sa vrátim späť,“ vysvetľuje svoj dôvod návratu do Banskej Bystrice pre denník Zedník. Dodáva, že z domu odišiel ako nádejný hokejový talent v 18 rokoch a korčule zavesil na klinec vo veku 35 rokov. „Užívam si to,“ dodáva hokejový veterán.

The New York Times však nezabúda ani na zvyšných banskobystrických rodákov, ktorí to dotiahli do NHL: „Zedník a Handzuš sú hviezdy, ale je tu aj množstvo ďalších hráčov – Orszagh, Budaj, Majeský a Surový, ktorí si našli cestu do NHL počas zlatej hokejovej éry mesta. To pomohlo urobiť zo Slovenska skutočnú hokejovú veľmoc, ktorá v roku 2002 vyhrala aj svetový šampionát.“

Politický aktivista

Denník popisuje, ako si dvaja starí hokejoví parťáci užívajú nový život v Banskej Bystrici. Handzuš však našiel aj ďalší rozmer svojho verejného vystupovania: „Handzuš sa rozhodol vrátiť do klubu s tým, že bude hrať len polovicu sezóny a začal sa nečakane venovať aj politickému aktivizmu.

Hokejista sa snaží využiť svoje slávne meno a vplyv, aby rozhýbal veci vo svojej krajine správnym smerom. „V januári 2016 rečnil na proteste štrajkujúcich učiteľov a vyzval slovenskú vládu na zlepšenie vzdelávacieho systému. Minulé leto tiež viedol skupinu hokejistov, ktorí odmietli hrať za národný tím na protest proti vedeniu Slovenskej hokejovej federácie,“ píše The New York Times.

Denník pridáva aj Handzušove otvorené slová: „Na Slovensku máme veľa problémov s politikou a korupciou. Už sa to ako celok zlepšuje, ale vždy budem veci pomenovávať tak, ako to cítim. Nemám s tým žiadny problém a urobím to aj v budúcnosti.“

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM