Rôzne

SVET O SLOVENSKU: Kotlebovci chcú premeniť krajinu na “Hitlerovu bábku”

Briti si posvietili na Kotlebovcov: Európski náckovia s neskrývaným obdivom k fašistickej ére sedia v slovenskom parlamente. Dostala ich tam frustrácia voličov.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Kotlebovci chcú premeniť krajinu na “Hitlerovu bábku”
6
Galéria
Zdroj: TASR

Britský portál DailyMail prišiel s veľkou reportážou o strane Mariána Kotlebu ĽSNS. Porovnáva ju s ostatnými extrémne pravicovými stranami v Európe, ktorým sa tiež v ekonomicky ťažkých časoch darí. Žiadna vraj nedosahuje takú úroveň extrémizmu ako Kotlebovci. ĽSNS sa nacistickým nálepkám bráni, ale fakty hovoria o niečom inom.

Skutoční náckovia?

DailyMail sa s výberom slov nemazná a pomenúva realitu na Slovensku úplne otvorene: "Kotleba používa nacistický pozdrav, zvaľuje všetku kriminalitu na Rómov a chce opäť premeniť krajinu na Hitlerovu bábku,“ píše britský portál. Dodáva, že ĽSNS otvorene velebí vojnový Slovenský štát, čo je stále veľmi kontroverzná téma.

Cituje podpredsedu strany Milana Uhríka, ktorý sa fašistickým prívlastkom bráni: "Ako nacionalisti nemôžeme odmietnuť prvý nezávislý Slovenský štát. Uznávame ho nie preto, že bol fašistický, ale preto, že to bola naša prvá štátnosť.“

Uhrík však už zabudol dodať, že vojnový Slovenský štát rozhodne nebol nezávislý, keďže celá jeho domáca i zahraničná politika sa musela bezpodmienečne podriadiť záujmom hitlerovského Nemecka.

Zdroj: TASR

Mladosť – pochabosť?

Portál uvádza, že ĽSNS je súčasťou širšieho trendu, keď sa v celej Európe čoraz viac presadzuje extrémna pravica. Kotlebova strana je však podľa portálu predsa len osobitá: "Na rozdiel od ostatných extrémne pravicových strán otvorene velebí nacistickú symboliku.“

Podľa Martina Slosiarika z agentúry Focus až 70 percent Kotlebových voličov malo menej ako 40 rokov. Pre DailyMail vysvetľuje, že mladí ľudia ho nevolili pre jeho extrémistickú politiku alebo pre prísľub, že sa vysporiada s Rómami a odstráni korupciu. Portál ďalej uvádza, že jeho úspech pramení aj z neschopnosti starého politického establišmentu:

"Kotlebovo jednoduché heslo „odvážne proti systému!“ priťahuje mladých ľudí, ktorí už majú plné zuby korupcie a neschopnosti štandardných strán efektívne vyriešiť problémy postkomunistickej krajiny.“

Ilustračné foto, TASR

Marian Kotleba
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM