Rôzne Správy

SVET O SLOVENSKU: Čiernohronská železnica má exotickú družbu a prekvapenie

Historický parný vlak v čarovnom údolí Čierneho Hrona je dychberúcou atrakciou po celý rok. Vedeli ste však, že má svoje sesterské dvojča až v ďalekom Taiwane?

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU:  Čiernohronská železnica má exotickú družbu a prekvapenie
13
Galéria
Zdroj: TASR

Previesť sa na vláčikom ťahanom parnou lokomotívou je veľký zážitok nielen pre deti. Čiernohronská železnica je vyhľadávanou turistickou destináciou a teraz môže svoju popularitu ešte trochu zvýšiť aj v Ázii. Uzavrela totiž partnerstvo s veľmi podobnou lesnou železničkou Alishan Forest Railway v Taiwane. O téme píše portál focustaiwan.tw.

Toľko podobností…

Málokto by zrejme čakal, že Čiernohronská úzkokoľajová železnička nájde svoje “skoro dvojča” až v Taiwane. Obidve majú parné lokomotívy, sú ukryté v horách, kedysi slúžili pre potreby zvážania dreva a dnes slúžia pre turistov. Tam sa však podobnosti nekončia a taiwanský portál vymenováva ďalšie:

Slovenská dráha v údolí Čierneho Hrona začala fungovať v roku 1909 na prepravu dreva. Alishan Forest Railway bola vybudovaná zhruba v tom istom období, v roku 1912 a rovnako tak zvážala spílené stromy. Slovenská železnica je trochu dlhšia, ale nie oveľa. Údolím Čierneho Hrona sa vinie 132 kilometrov koľajníc, zatiaľ čo taiwanská dráha meria 86 kilometrov.

Portál focustaiwan.tw uvádza, že obe železnice majú prakticky rovnakú šírku koľajníc 76 cm. “Alishan Forest Railway vedie do populárneho horského strediska Alishan v oblasti Chiayi,” dodáva taiwanský portál.

Nová družba

“Partnerstvo medzi oboma železnicami bolo podpísané vo forme Memoranda o porozumení priamo v Taiwane,” uvádza focustaiwan.tw. Ide už o tretí dokument tohto druhu, ktorý Slovensko a Taiwan podpísali tento rok.

Portál dodáva, že od Nového roka začne v Taiwane na trase Chiayi – Beimen premávať raz za dva týždne špeciálna parná lokomotíva s historickými drevenými vozňami. Cieľom je povzbudiť miestny turizmus.

Ak to máte bližšie do Čierneho Balogu, železnička vypraví v sobotu 8. decembra mimoriadny parný vlak s Mikulášom do Dobroča a Vydrovskej doliny. Cestujúcich, ktorým sa ešte ujdú lístky, čaká aj sladké prekvapenie.

Foto: ilustračné

Čiernohronská železnica
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM