Barbara Dallosová Rôzne Recept na dnes

Svätokrížsko-východniarska kapustnica šla na dračku: Kukolík nám prezradil recept!

Na včerajšej súťaži vo varení kapustnice na žiarskom námestí sa po voňavých vianočných dobrotách len tak zaprášilo. Každý tím si zvolil inú filozofiu. Ten z mestského úradu sa inšpiroval aj východniarskou kuchyňou. Z kapustnice nezostala ani kvapka, my máme recept!

Ilustračný obrázok k článku Svätokrížsko-východniarska kapustnica šla na dračku: Kukolík nám prezradil recept!
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Túto kuchársku výzvu prijali mestskí policajti, zástupcovia technických služieb v spojení s mestskými poslancami, partia z MsKC, tím mestského úradu a jedna zo žiarskych autoškôl. Foto z včerajšieho varenia nájdete TU.

Krkolomný názov

O tom, ktorá kapustnica bola najlepšia, rozhodovali ochutnávajúci Žiarčania. Tá od tímu z mestského úradu však bola jednoznačne víťaznou v dĺžke svojho názvu. ,,Našej kapustnici sme dali názov svätokrížsko-východniarska. S podtitulom maďarsko-poľovnícka. To vychádza z toho že ja som východniar, pôvod mám aj maďarský a som aj poľovník," vysvetlil viceprimátor a člen kapustnicového tímu Ladislav Kukolík.

Kam pôjde výťažok?

Kapustnica s dlhánskym názvom sa zjedla do poslednej lyžičky. Informoval o tom dnes primátor Peter Antal na svojom facebooku. ,,Včera sme za kapustnicu vyzbierali 106 eur, ktoré darujeme žiarskemu psiemu útulku," upresnil.

Tajomstvo svätokrížsko-východniarskej (maďarsko-poľovníckej) kapustnice

Recept podľa Ladislava Kukolíka: ,,Základom musí byť bravčová masť, žiadny olej. Ak má byť kapustnica naozaj poľovnícka, ešte vhodnejšie je nahradiť bravčovú masť diviačou masťou, ktorá je aj omnoho zdravšia. Potom tam ide, samozrejme, cibuľa a kvalitná domáca slaninka. Takto to pražíme a o chvíľu, pridáme paradajkový pretlak a pražíme ďalej. Potom pridáme mäsko – nakrájané bravčové pliecko, sviečkovú a diviače rebrá z mladého diviaka. Keď už je čiastočne urobené a zmäknuté, zalejeme vývarom z údeného kolena ktorý sme si už predpripravili. Následne všetko ochutíme koreninami, povaríme a potom pridáme kapustu. Keď je kapustnica pred dovarením, vtedy pridáme nakrájanú klobásu, údenú krkovičku a údené koleno. Posledný raz podľa chuti dochutíme. Kedže jedným z podtitulov kapustnice je aj ,,maďarská", pridávame tiež pravú maďarskú papriku. Výsledkom je nie úplne štipľavá, ale taká akurát, pikantná kapustnica."

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM