Barbara Dallosová Rôzne Správy Recept na dnes

Svätokrížske hurky opradené legendou: Tajnou prísadou bol čarovný elixír...

Naše hurky boli známe široko-ďaleko. Ak sú pre vás čarovný elixír a zaklínadlo trochu pritiahnuté za vlasy, prinášame aj recept pre ,,smrteľníkov" :)

Ilustračný obrázok k článku Svätokrížske hurky opradené legendou: Tajnou prísadou bol čarovný elixír...
Zdroj: TASR

Trojkráľsky, Hromničný, Jozefský, Ďúrsky, Jánsky, Mariansky, Michalský a Alžbetisnký… V niekdajšom Svätom Kríži býval jarmok každú chvíľu. A aj to je jeden z dôvodov, prečo ešte aj dnes Žiarčanov žartovne nazývajú hrukármi…

Zakliate žiarske hurky

Za úspechom žiarskeho hurkárstva vraj nestáli len šikovné ruky gazdiniek, ale aj obchodný duch tunajších obyvateľov. Kronika charakterizuje našich predkov doslova takto: Všetci gazdovia svätokrížski mali obchod v krvi.

Svätokrížske pečenkárky v širokom okolí nemali konkurencie. Niet divu, že okolo takých dobrôt vznikli aj legendy. Jedna z povedačiek zapísaná v kronike hovorí, že pečenkárky a hurkárky si magickým spôsobom pomáhali, aby čo najviac utŕžili za svoj tovar. Pri výrobe huriek kropili ryžu či krúpy na koryte čarovným elixírom a opakovali formulku – Koľko kropcov, toľko kupcov!

Zabíjačkové dobroty okrem jarmokov a trhov nepochybne patria aj na fašiangové veselice. Týmto smerom sa tento rok vydala i žiarska radnica a oslavy premiérovo presúva do autentického prostredia svätokrížskeho gazdovského dvora.

Svätokrížske krúpové hurky

Zloženie tajného elixíru už kronika nedokumentuje a o účinku zaklínadla sa tiež dá silno pochybovať. Ak si ale chcete pochutnať a zároveň uctiť tradície našich predkov, môžete sa do svätokrížskej hurky pustiť poctivo, bez čarov a kúziel :)

Suroviny: pomer mäsa: 20 % mäsa (z hlavy alebo podhrdliny), 15 % upraženého črevného sadla, 10 % vnútorností, 30 % uvarených krúp, 25 % bravčovej masti, ostatné: 100 g nakrájanej a opraženej cibule, 50 g cesnaku, 5g čierneho korenia, 150 g soli

Postup: Krúpy uvaríme doň vopred. Mäso očistíme, umyjeme a uvaríme. Nakrájame na kúsky, mastné pomelieme. Krúpy premiešame s precedenou krvou, pridáme mäso, uvarené a nadrobno nakrájané vnútornosti. Ďalej pridáme roztretý cesnak, opraženú cibuľu a koreniny. Všetko dobre premiešame a podľa potreby pridáme vývar. Naplníme do čriev, zatvoríme a varíme asi 30 minút vo vývare teplom 85 až 90 °C. Keď pri prepichnutí nevyteká z jaterníc červená tekutina, sú uvarené. Opláchneme studenou vodou a rozložíme na drevenú dosku.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM