Monika Obrtalová Rôzne

Svätá omša za obete požiaru

Ekumenickou pobožnosťou vo Farskom kostole Nanebovzatia Panny Márie si dnes popoludní pripomenuli viac ako 130 obetí požiaru a jeho ničivé následky, ktorý postihol Banskú Bystricu z 3. na 4. augusta v roku 1761. Oheň vtedy zničil aj tento kostol.

Ako uviedol primátor Peter Gogola, ktorý pobožnosť inicioval, 250. výročie veľkého požiaru mesta vnímal a pochopil ako príležitosť pripomenúť túto historickú skutočnosť nielen tým, že požiadal Park kultúry a oddychu (PKO), aby pripravil program pre verejnosť. Vnímal aj duchovný rozmer tejto udalosti. „A preto som požiadal cirkevných predstaviteľov a predstaviteľov cirkevných organizácií na území mesta, aby sme spoločne pripravili ekumenickú bohoslužbu, na ktorej by sme si jednak pripomenuli túto udalosť a aj obete a veľké materiálne škody, ktoré to spôsobilo. A zároveň vyjadrili zbožné želanie a túžbu, aby sa prírodné katastrofy Banskej Bystrici v budúcnosti vyhli,“ vysvetlil Gogola.

Historické fakty o požiari predniesol prítomným na pobožnosti profesor histórie Pavol Martuliak. Požiar, ktorý vypukol okolo 21.00 hodine v severnej predmestskej časti mesta Hámor, sa šíril rýchlo. Ako ďalej vysvetlil, „práve dul silný vietor, až víchor, a ten potom roznášal tieto plamene, smeroval ich práve do centra mesta“. Tie zachvátili viaceré stodoly plné sena a senníky. Horiace seno sa roznieslo po strechách domov, ktoré boli spravidla pokryté šindľom. Zásluhou tohto horľavého materiálu sa požiar rýchlo šíril do centra. „Tomu požiaru padlo za obeť do 200 domov v celej Banskej Bystrici, snáď ostala trošku ušetrená Horná Strieborná ulica,“ dodal Martuliak s tým, že sa dostal aj k hradnej časti a vyhoreli všetky hradné objekty.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM