Monika Obrtalová Rôzne

Súťaž Mladý Európan vyhrali študenti zo Senice

Študenti trinástich stredných škôl sa dnes spoločne stretli v Banskej Bystrici na súťaži Mladý Európan 2010, na ktorej si preverili svoje vedomosti o Európskej únii. Otázky z histórie, geografie či osobnostiach únie dali mladým poriadne zabrať, no s

5. ročník podujatia Mladý Európan prilákal do mesta pod Urpínom víťazov krajských kôl zo Šurian, Topoľčian, Serede, Martina, Brezna, ale aj z Michaloviec či Vranova nad Topľou. V písomnom teste museli zdolať najprv 50 všeobecno – vedomostných otázok, potom test s ľubovoľným výberom otázok a napokon identifikovať rozostrené obrázky súvisiace s úniou. „Cieľom celého podujatia je zvýšiť u mladých ľudí záujem o dianie v Európskej únii, jej agendu a politiku. Dnes je tu viac ako 100 súťažiacich, takže veríme, že aj takáto forma vzdelávania je pre nich investíciou, ktorú zúročia v budúcnosti,“ povedala o hlavnej myšlienke podujatia Andrea Elscheková – Matisová, zástupkyňa Európskej komisie na Slovensku.

Otázky neboli upriamené na súčasnú ekonomickú a hospodársku situáciu v únii, ale klimatické zmeny, ktoré trápia nielen štáty únie, ale aj celého sveta. „Súčasná situácia v Európe je všade témou číslo jedna. Aj preto sme radšej pristúpili k otázkam týkajúcich sa klimatických zmien a problémov s tým spojených. Toto je totiž hrozba, ktorú nemôžeme riešiť o 20 alebo 50 rokov, ale práve teraz,“ hovorí Elscheková. Podobné podujatia ako Mladý Európan môžu napomôcť aj k posilneniu učebných osnov o Európe na stredných a základných školách. Pre mladých môžu byť tieto poznatky prínosom najmä v budúcnosti. „Vedomosti, ktoré žiaci na podujatí získajú, môžu poslúžiť najmä na sebarealizáciu človeka a samozrejme v praktickom živote,“ povedal Peter Litavec z Národnej asociácie pre rozvoj podnikania.

Študenti si súťaž pochvaľovali, hoci niektoré oblasti im robili veľké problémy. „Najhoršie sme na tom boli z oblasti politiky, ale inak sme to celkom dobre zvládli,“ ohodnotili sa gymnazistky z Brezna. „Nie všetky otázky sa týkali Európskej únie a to nás dosť zaskočilo. Najmä otázka z čoho sa vyrába pivo Guiness,“ priznali študentky gymnázia z Lučenca. Víťazmi sa napokon stali študenti Obchodnej akadémie Senica, ktorí si domov odniesli okrem lepších vedomostí aj zaujímavé vecné ceny.

moo Foto: trencinsever.sk

Súťaž Mladý Európan vyhrali študenti zo Senice
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM