Marcel Páleš Kultúra

Jedinečné podujatie pre všetky generácie: V Banskej Bystrici sa bude piecť šťastná rodina

V meste pod Urpínom sa uskutoční od 17. do 19. mája Deň rodiny 2013. Bohatý a starostlivo pripravený program ponúka okrem iného aj tvorivé dielne, herňu, spoločenské hry či rodinnú párty v Radnici...

Ilustračný obrázok k článku Jedinečné podujatie pre všetky generácie: V Banskej Bystrici sa bude piecť šťastná rodina
Zdroj: TASR

„Pripomenúť význam rodiny, najväčšej hodnoty, ktorú môžu dať rodičia svojim deťom,“ je podľa slov riaditeľa Diecézneho centra pre rodinu v Banskej Bystrici Mareka Iskru zmyslom Dňa rodiny 2013. „Do tejto hodnoty treba dostatočne investovať čas, možno aj sily a prostriedky,“ zdôraznil Iskra.

Ako si upiecť šťastnú rodinu?

Podujatie organizuje Diecézne pastoračné centrum pre rodinu z Banskobystrickej diecézy v spolupráci s mestom Banská Bystrica a za účasti mnohých občianskych združení, organizácií a dobrovoľníkov. Začne sa v piatok (17. mája) duchovnými aktivitami. V katolíckej katedrále sv. Františka Xaverského bude svätá omša za rodiny celebrovaná banskobystrickým diecéznym biskupom Mariánom Chovancom.

V sobotu 18. mája budú mať dospelí členovia rodín príležitosť na radnici zistiť, „Ako si "upiecť“ šťastnú rodinu". „Budeme hľadať recept na šťastnú rodinu. Budeme sa rozprávať s rôznymi manželskými pármi, ktoré prijali naše pozvanie a povedali: Áno, môžeme povedať niečo z toho, čo my považujeme za dôležité v našej rodine,“ vysvetlila spoluorganizátorka Renáta Sochorová.

Dopoludnia budú účastníci „hľadať prísady“ šťastného manželstva, popoludní spokojnej rodiny.

Všetky generácie pod Pamätníkom SNP

Paralelne s programom pre dospelých sú pre deti v Diecéznom pastoračnom centre Jána Pavla II. pripravené tvorivé dielne, herňa a klub spoločenských hier. Na záver sa stretnú celé rodiny v radnici na spoločnej rodinnej „párty“.

V nedeľu (19. mája) budú môcť aktívne stráviť všetky generácie banskobystrických rodín v parku pod Pamätníkom SNP pri hľadaní „receptu“ na šťastnú rodinu. Organizátori sa budú venovať návštevníkom pri zábavných a športových hrách, tvorivých dielňach, výtvarných súťažiach, kvízoch a ďalších aktivitách.

Zároveň budú prezentovať svoju činnosť prorodinné organizácie a občianske združenia. Pripravené sú napríklad lesná pedagogika (približovanie dreva pomocou celej rodiny), skauti (uzlovanie a šifrovanie), gymnastika (testovanie fyzickej zdatnosti a obratnosti rodičov a detí) či Envirofuture (triedenie odpadov pre deti aj rodičov).

Folklór, swing aj rock či poprock

Nedeľu spestria aj vystúpenia folklórnych súborov Dratvárik a Prvosienka. Hrať bude Swingový orchester Základnej umeleckej školy Jána Cikkera a kapela Garden rockové skladby 80. rokov. Pripravený je aj poprockový program dorasteneckého zboru Fusion a pre najmenších zas vystúpenie súkromného detského centra Hugo.

„Podľa štatistík Európska únia (EÚ) dnes čelí jednému veľkému tlaku. Každých 30 sekúnd je v EÚ jeden rozvod,“ uviedol Iskra. Tento ročník je podľa neho výnimočný predovšetkým množstvom zapojených dobrovoľníkov – vyše 450.

Deň rodiny je občianske podujatie iniciované Organizáciou spojených národov a slávi sa v mnohých krajinách sveta. Na Slovensku sa uskutoční vo viac ako 20 mestách a obciach. Hlavnou myšlienkou je: „aby deti otcov mali, aby mali mamy“ s podtitulom „príď to povedať nahlas“.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM