Monika Obrtalová Krimi

Súd rozhodol o vydaní Otariho M. do Nemecka

Senát Krajského súdu v Banskej Bystrici dnes na verejnom zasadnutí rozhodol, že prijíma návrh prokurátora Krajskej prokuratúry o vykonaní európskeho zatýkacieho rozkazu na hľadaného Otariho M.. Vyžiadaného Gruzínca, ktorý je štátnym občanom Ruskej fe

Uznesenie súdu nie je ešte právoplatné. Prokurátor sa síce možnosti podať voči nemu sťažnosť vzdal, tú však voči spomínanému uzneseniu po porade so svojím klientom podal jeho obhajca. Rozhodnúť o nej musí Najvyšší súd Slovenskej republiky do 60 dní.

Európsky zatýkací rozkaz pre zločiny páchané organizovaným spôsobom vydal na hľadaného Otariho M. v polovici marca tohto roka Mestský súd v nemeckom Kemptene. Ako člen jednej zo zločineckej skupiny nadnárodnej zločineckej organizácie sa mal dopustiť trestných činov vytvárania zločineckých zoskupení a prania špinavých peňazí. Podľa informácií od nemeckej polície sa mohol hľadaný Otari M. nachádzať na Slovensku pod jedným zo svojich falošných mien. Špecializované pátracie jednotky slovenskej polície ho v krátkom čase lokalizovali v obci Hronská Dúbrava. Zdržiaval sa tam v rodinnom dome, majiteľom ktorého bola osoba gruzínskeho pôvodu.

Po pripravenej akcii Otariho M. zatkli 29. marca slovenskí policajti v jeho vozidle značky BMW na ceste v smere z obce Hronská Dúbrava do Zvolena. Zatknutiu predchádzala medzinárodná spolupráca špecializovaných policajných jednotiek Slovenska a Spolkovej republiky Nemecko. Spoločne vypátrali a zatkli pomerne vysokopostaveného člena medzinárodnej zločineckej organizácie, členovia ktorej pochádzali z krajín bývalého Sovietskeho zväzu a ktorá pôsobila po celej Európe.

Nemecko sa na Slovensko obrátilo so žiadosťou o zadržanie Otariho M. po tom, ako sa ho nepodarilo zaistiť počas spoločnej rozsiahlej medzinárodnej razie, ktorá prebehla vo viacerých krajinách Európy. Namierená bola proti členom zločineckej skupiny známej pod názvom Zlodeji v práve. Počas nej v Nemecku, Rakúsku, Taliansku, Španielsku, Švajčiarsku a vo Francúzku zatkli jej približne 80 členov. Orientovala sa najmä na páchanie krádeží, z ktorých časť zisku odvádzala členom na vyššej úrovni skupiny, postavenej na silnej hierarchii. Otari M. mal byť nielen jeden z vyššie postavených členov jednej zo skupín, ale údajne aj členom disciplinárneho senátu. Ten trestal tých členov, ktorí nesplnili rozkazy alebo sa inak previnili voči prijatým pravidlám platným v zločineckej skupine.

Zdroj a foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM