Jakub Forgács Samospráva

Štvrťstoročie fungovania ZŠ Moskovská: Na oslavách sa s programom predvedú aj bývalí žiaci

Slávnostná akadémia osláv 25. výročia ZŠ Moskovská sa uskutoční 21.3. v priestorou auly Beliana na FHB UMB. V programe sa predvedú súčasní, ale i bývalí žiaci školy, na ktorých sa okrem učiteľov a rodičov príde pozrieť aj vedenie mesta.

Ilustračný obrázok k článku Štvrťstoročie fungovania ZŠ Moskovská: Na oslavách sa s programom predvedú aj bývalí žiaci
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Oslavy 25. výročia

Počas blokov vystúpení, ktoré budú spolu trvať asi 1,5 hodiny sa odprezentujú žiacia v rôznych oblastiach, podľa toho, na čo sa škola zameriava. Uvidieť môžete ukážky cudzích jazykov, športov, mimoškolskej činnosti alebo regionálnej výchovy – ľudový blok. Po skončení programu je zabezpečený odvoz do priestorov ZŠ Moskovská, kde bude slávnostný program pokračovať.

Na slávnostnú akadémiu sú okrem učiteľov, rodičov a žiakov pozvaní aj primátor, viceprimátorka, prednosta, zástupcovia odboru školstva, poslanci za Fončordu, riaditelia a zástupcovia verejných ZŠ a MŠ v časti Fončorda, členovia rady školy, rodičovského združenia a pod. Oslavy výročia si škola hradí najmä z vlastných zdrojov, ale pomohli jej aj rodičia, ktorí prispeli, či už materiálne alebo finančne. Okrem toho jej finančnú pomoc 1000 EUR poskytlo aj mesto Banská Bystrica.

Od vzniku až po súčasnosť

Brány ZŠ Moskovská sa prvýkrát otvorili v roku 1987 a od roku 1988 škola funguje v plnej prevádzke. V tom čase mala 35 tried. Od školského roka 1990/1991 sa v nej začali prvýkrát učiť cudzie jazyky – anglický a nemecký a vznikajú prvé triedy s rozšírenou výučbou týchto jazykov.

Po zrušení ZŠ Kuzmányho, v roku 1995, prešli na Moskovskú učitelia a triedy zamerané na vyučovanie hudobnej výchovy. Odvtedy sa škola začína viac prezentovať aj viac v oblasti spevu a ľudovej hudby. V roku 1997 sa stala samostatným právnym subjektom, čo okrem zmeny zriaďovateľa znamenalo aj celkovú zmenu organizačnej štruktúry, vízie, cieľov a hlavne v prístupe k výchovno – vzdelávaciemu procesu.

V projekte Ministerstva školstva získala škola prívlastok “Zdravá škola“. V súčasnosti ho nahradil projekt Škola podporujúca zdravie. Jeho tromi hlavnými cieľmi sú zdravý životný štýl, drogová prevencia a enviromentálna výchova. Za mimoriadny prínos v starostlivosti o životné prostredie, získala škola v roku 2008 Cenu ministra.

V roku 2009, na Deň zeme, zrealizovala škola dva slovenské rekordy – žiaci vytvorili veľkolepý obraz Zeme, z nazbieraných druhotných surovín. Vďaka aktívnemu prístupu a budovanie vzťahu k športu, získala v roku 2005 aj titul Škola roka.

Škola sa aktívne venuje aj udržiavaniu a rozvíjaniu tradícií. Organizuje Deň vianočných tradícií, Deň nášho regiónu, projekt “Škola včera a dnes“. V roku 2011 úspešne dokončila projekt Cesta premeny tradičnej školy na modernú. Vďaka nemu získala didaktické pomôcky a zaškolila svojich učiteľov. Ministrerstvo školstva jej za to udelilo v roku 2012 ocenenie Príklad dobrej praxe. V súčasnoti má ZŠ Moskovská 24 tried, v ktorých sa učí 499 žiakov.

Základná škola Moskovská
8
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM