Monika Obrtalová Kultúra

Štúdio tanca pozýva na Penu dní

Najnovším predstavením Štúdia tanca je činoherno-tanečná inscenácia Pena dní inšpirovaná dielom francúzskeho spisovateľa Borisa Viana. Dielo plné lásky, hravosti, vtipu, ale aj irónie, metafory a surrealizmu si môžete pozrieť v priestoroch bývalého D

Predstavenie sa zrodilo vďaka spolupráci Štúdia tanca so slovenským činoherným režisérom Jakubom Nvotom. Na základe úspechu pri tvorbe predchádzajúcich projektov sa pustili aj do najnovšej inscenácie. //„Keď sa človek zamiluje, keď túži po kráse, keď skutočne cíti, že každým okamihom žije – to je pena dní. Prchavé okamihy, pre ktoré navždy a radi umierame na krásu. Všetko ostatné je pusté. Dlhotrvajúca, nekončiaca beznádej a márnosť doby nás dusí. Žijeme oboje naraz, akoby súčasne nebo a peklo. Rozdiel je láska,“ //vyjadril sa na margo predstavenia jeho režisér Jakub Nvota.

Okrem hravosti, vtipu, ľahkej irónie a samozrejme lásky prekvapí divákov aj nádych dadaizmu a surrealizmu. Atmosféra je zo začiatku hravá a optimistická, no postupne začína temnieť a na publikum pomaly doľahne tieseň, s ktorou sa stretávajú aj hlavné postavy príbehu. „Intenzita milostného prežitku sa stupňuje s existenčnou bezútešnosťou. Láska nás volá do svojho sveta, do peny dní. Ak je jej v reálnom svete príliš, sme odrazu slabší odolávať každodennému zlu. Sme múry čo zhoria, ale prekrásne,“ dodáva na záver režisér Jakub Nvota.

Zdroj a foto: Štúdio tanca

Štúdio tanca pozýva na Penu dní
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM