Monika Obrtalová Kultúra

Štúdio tanca Pootvorí dvere všetkým divákom

Štúdio tanca - tanečné divadlo pôsobí v Banskej Bystrici už 10 rokov. Každoročne pripravuje festivaly, projekty a predstavenia. Túto sobotu čaká všetkých veľká udalosť, pretože tanečné divadlo otvára svoje nové priestory. Viac nám o tom povedala Mgr.

Môžete nám predstaviť čo to Štúdio tanca vlastne je a čo je jeho náplňou?

Štúdio tanca je profesionálne tanečné divadlo, ktoré sa od svojho založenia usiluje o popularizáciu súčasného tanca. Vytvorilo niekoľko pôvodných autorských projektov, v ktorých sa realizovali mnohí slovenskí choreografi, skladatelia, scénografi. Zvládlo účinkovanie na najrôznejších slovenských ale aj medzinárodných scénach, napríklad v Egypte či v Japonsku. Okrem toho má za sebou aj realizáciu dvoch filmových produkcií a viacerých dokumentov. Za svoju existenciu odpremiérovalo vyše 20 celovečerných projektov.

Najznámejším festivalom je Štyri(+1) dni tanca pre Vás, ktorý divadlo založilo a organizuje. Stal sa reprezentatívnou prehliadkou toho najlepšieho, čo sa zrealizovalo v oblasti súčasného tanca. Obsahovo festival napĺňajú žánre dotýkajúce sa súčasného tanca alebo pohybu a tiež sprievodné akcie ako filmy o tanci, besedy s tvorcami, workshopy zamerané na techniky súčasného tanca.

Kde ste svoje aktivity robili do teraz?

Štúdio tanca v Banskej Bystrici fungovalo začiatkom roka 2011 do presťahovania sa do vlastných priestorov v dvoch subjektoch – umelecký súbor sídlil v Škole Fantázia a vedenie divadla a prevádzka sídlili v priestoroch Gymnázia A. Sládkoviča . V roku 2010 sídlil umelecký súbor v ARTkine – sála budovy ECC.

Ako a od koho vznikla myšlienka vytvoriť nový priestor?

Idea vytvoriť divadelný priestor vhodný pre profesionálne tanečné divadlo pochádza od pani riaditeľka Zuzany Hájkovej. Táto myšlienka je živá v podstate od roku 2002, pričom na konkrétnom projekte sa začalo v spolupráci so zriaďovateľom divadla, Banskobystrickým samosprávnym krajom, pracovať v roku 2009.

Čo všetko sa bude nachádzať v multifunkčnom priestore?

Priestory budú slúžiť ako stála scéna Štúdia tanca, ale uplatnenie bude mať aj pre multižánrové aktivity s dôrazom na súčasný tanec s presahom do iných oblastí súčasného umenia. Priestory plánujeme využiť aj na uvádzanie tvorby iných divadiel, literárne, hudobné a filmové večery, vernisáže, ale priestor ponúkneme aj rôznym workshopom, besedám, alebo aj letným tanečným školám.

**Kedže nové priestory chcete predstaviť, povedzte nám viac o akcii Pootvárame. **

Pri príležitostí uvedenia do prevádzky sme pripravili šesť dní nahliadnutí do areálu nového, moderného divadla. Pootvoríme dvere divákom prostredníctvom modelovej ukážky prevádzky divadla a dramaturgie Štúdia tanca v nových podmienkach. Celý program slávnostne zahájime oficiálnym večerom PoOtvárame! v sobotu 26. marca 2011 o 18:00 v novej divadelnej sále Štúdia tanca v Banskej Bystrici na ulici Komenského 12.

Ako prvé uvedieme divadelné predstavenie, pokračovať budeme predstavením Štúdia tanca a večer uzavrie koncert. Návštevníci budú mať tiež možnosť pozrieť si súčasné vizuálne umenie, obzrieť si priestory divadla so sprievodcami z nášho partnerského Tanečného odboru Konzervatória J.L. Bellu, debatovať, posedieť si a občerstviť sa. Špeciálnym dňom bude nedeľa, počas ktorej nezabudneme na detského diváka.

ddk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM