Martin Károly Správy

Študenti a platba za cestu? V Žiari s ISICom už neuspejete!

Univerzitný preukaz ISIC vydaný školou mohli študenti doteraz používať na platenie napríklad v MHD či pri cestovaní vlakom. U väčšiny dopravných spoločností bolo možné využiť tento preukaz ako dopravnú kartu, a teda ňou platiť pri kúpe lístku.

Ilustračný obrázok k článku Študenti a platba za cestu? V Žiari s ISICom už neuspejete!
Foto: Martin Károly

V spojoch SAD Zvolen však ISIC preukaz využijete už len na uplatnenie zľavy.

V platobnom systéme pre bezhotovostné platby v autobusoch pre úhradu cestovného uznávame len karty vydané našou spoločnosťou,“ povedal vedúci Odboru rozvoja a informatiky SAD Zvolen Marek Modranský a dodal, že: „Preukaz ISIC naďalej uznávame ako preukaz nároku na zľavu.

To pre študentov, ktorí doteraz kartu ISIC využívali na platenie znamená, že si musia zadovážiť originál čipovú kartu v spoločnosti SAD. Prečo však SADka pristúpila k takémuto kroku? „Cestujúcej verejnosti tak chceme garantovať ich vklady na čipových kartách, ako aj úplnú funkčnosť systému bez prípadných vád, kedy mohlo dôjsť k nenačítaniu karty, a tým nemožnosti ju použiť ako jediný zdroj úhrady v tom čase u daného cestujúceho,“ uviedol Modranský.

Študenti však mali na svojich kartách zostávajúci kredit, ten si, podľa Modranského, môžu cestujúci preniesť v dopravnej kancelárii dopravcu na našu kartu SAD Zvolen.

Čo je to ISIC

Preukaz ISIC je medzinárodný študentský identifikačný preukaz, ktorý je jediný celosvetovo uznávaný doklad preukazujúci štatút študenta denného štúdia na základnej, strednej alebo vysokej škole. Preukazy vydáva od roku 1949 medzinárodná organizácia ISTC (International Student Travel Confederation) pod záštitou UNESCO. S týmto preukazom môžu študenti získať zľavy nielen doma, ale aj v zahraničí, napríklad na vstupnom do historických pamiatok, múzeí, kultúrnych a športových zariadení, na letné festivaly, zimné lyžovačky, koncerty, na dopravu, ubytovanie, stravovanie či nákup tovarov a služieb.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM