Monika Obrtalová Kultúra

Stromček pod stromček

Takmer 2,5-metrový smrek daroval dnes deťom banskobystrického Detského domova Centrum Srdiečko generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Igor Viszlai.

„Všetky stromčeky, ktoré idú do detských domovov alebo do zariadení sociálnych služieb, sú stromčeky, ktoré by aj tak v rámci výchovných zásahov vypadli z lesa. Akurát, že sa naozaj ten čas sústreďuje na toto obdobie, kedy ich vieme aj účelne využiť,“ uviedol Viszlai. „Tohto roku nám nádherný doniesli, takže sa tešíme, sme si ho ozdobovali,“ skonštatovala riaditeľka centra Adriana Hrežďovičová. Každú materiálnu, finančnú alebo inú pomoc podľa jej slov uvítajú, keďže ide o neštátny detský domov a finančných prostriedkov nemajú veľa.

Kapacita domova je 18 detí, z toho sedem detí už je v profesionálnych rodinách. V tejto budove majú v jednej skupine 11 detí. Cez vianočné sviatky pôjdu deti do rodín. „Na silvestrovský pobyt už pôjdeme na chalupu a budeme tam až do konca prázdnin, do 8. januára,“ priblížila Hrežďovičová. Chata sa nachádza v obci Sebechleby pri Krupine. Viszlai pokračoval, že v rámci pobytu chcú deťom pripraviť jedno dopoludnie s lesnou pedagogikou. Verí, že túto ponuku prijmú. „Lesná pedagogika je zážitkové učenie o lese. Čiže, pripravíme im program tak, aby si ten les mohli ochutnať, ovoňať, ohmatať, počuť ho, vidieť,“ uzavrel Viszlai.

Hovorca lesov Vlastimil Rezek pripomenul, že Lesy SR od roku 2004 organizujú vianočný projekt Stromček pod stromček, ktorého podstatou je obdarovať detské domovy, domovy sociálnych služieb a ostatné zariadenia pre deti na Slovensku „živým“ vianočným stromčekom. „Naším zámerom je pomôcť vyčariť tú správnu vianočnú atmosféru pre deti žijúce v týchto zariadeniach a zároveň im priniesť vôňu slovenských lesov.“ Jeden z prvých stromčekov v tomto roku oficiálne odovzdal Viszlai dnes, lesy v tomto roku darujú spolu 413 stromčekov v 157 zariadeniach po celom Slovensku.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM