Jakub Forgács Iné športy

Strelci, zbystrite pozornosť: O titul víťaza školskej krajskej streleckej ligy zabojujú žiaci a dorastenci

Krajský výbor Slovenského streleckého zväzu Banská Bystrica v spolupráci so Športovostreleckými klubmi organizujú viackolovú súťaž „Porovnávacia súťaž talentovanej mládeže základných a stredných škôl v streľbe zo vzduchových zbraní“ (ďalej len STMŠ). Kto v nej zabojuje o titul?

Ilustračný obrázok k článku Strelci, zbystrite pozornosť: O titul víťaza školskej krajskej streleckej ligy zabojujú žiaci a dorastenci
Zdroj: Webnoviny.sk

„Cieľom súťaže je kvalitná príprava na školské kvalifikačné preteky a Majstrovstvá SR škôl v športovej streľbe a oživiť záujem mládeže o športové využívanie voľného času a vyhľadávanie talentov v športovej streľbe pre vekové kategórie mládeže,“ uviedol Štefan Švarc, predseda KV SSZ B. Bystrica. Súťaže sa môžu zúčastniť žiaci základných a stredných škôl vo veku do 18 rokov.

Termíny

  • I. kolo: 02.10.2013 – streda ŠSK LIAZVK- SA Príbelce
  • II. kolo: 22.10.2013 – utorok ZŠ Vígľaš0
  • III. kolo: 07.11.2013 – stvrtok ŠSK Príbelce/ V. Krtíš/
  • IV. kolo: 28.11.2013 – štvrtok ŠSK Brezno

Štvorkolová súťaž jednotlivcov a družstiev v disciplínach

  • zalamovacia vzduchová puška 4,5 mm, otvorené mieridlá, 30 výstrelov po ležiačky

Môže sa použiť iba pružinová zalamovacia vzduchová puška s otvorenými mieridlami bez úprav. Povolené je skrátenie pažby. Strelecké pomôcky sú povolené. Strieľať sa bude na terče 8 × 5,5. Strelec bude mať 2 nástreľné terče a 10 súťažných terčov. Čas na strelbu je 40 minút, 15 minút príprava a nástrel. Činnosť korektora je dovolená, svojou činnosťou nesmie rušiť ostatných súťažiacich a nesmie vstupovať na podložku bez dovolenia rozhodcu. Disciplínu strieľajú kategórie mladší žiaci/žiačky a starší žiaci/žiačky a družstvá. Maximálny počet rán do jedného terča je 3 rany.

  • vzduchová puška 40 rán v stoji

Strieľa sa 40 súťažných rán v čase 50 min., 15 min príprava a nástrel ,s puškou podľa pravidiel športovej streľby pre danú disciplínu, na vzdialenosť 10 metrov na medzinárodný puškový terč pre vzduchovú pušku na 10m . Maximálny počet rán do jedného terča je 2 rany. Použitie streleckých pomôcok v zmysle pravidiel športovej streľby je povolené. Korektor nie je povolený. Disciplínu strielajú kategórie dorastenci a dorastenky.

  • vzduchová pištoľ 40 rán

Striela sa 40 súťažných rán a neobmedzený počet nástrelných rán v čase 60 min., 15 min. príprava a nástrel , pištolou podľa pravidiel športovej streľby pre danú disciplínu, na vzdialenosť 10 metrov na medzinárodný terč pre vzduchovú pištoľ na 10 metrov. Maximálny počet rán do súťažného terča je 5 rán . Korektor je povolený v kategóriach mladší a starší žiaci/žiačky. Disciplína sa strieľa vo všetkých kategóriach.

Súťažiť budú najviac 5 – členné družstvá

Každá škola sa prihlási do súťaže písomnou prihláškou a súpiskou s členmi družstva. Súpiska má platnosť celú súťaž a odovzdá sa na prvom kole. Obsahuje najviac 5 streľcov družstva pre disciplínu a kategóriu. Toto družstvo sa nebude meniť počas celej súťaže. "V každom kole sa zo súpisky zostaví trojčlenné družstvo, ostatní zo súpisky môžu štartovať ako jednotlivci. Škola môže do súťaže prihlásiť aj viac družstiev, informoval Švarc.

Družstvo môže byť kombinované z chlapcov a dievčat bez rozdielu veku. V súťaži jednotlivcov sa vyhodnotia zvlášť dievčatá a chlapci v jednotlivých kategóriach. "Podľa prihlášok sa zhotoví štartovná listina, ktorou sa určí presný čas súťaže pre každé prihlásené družstvo alebo jednotlivcov, spomenul Švarc. Účastníkom sa oznámi čas začiatku ich streleckej smeny.

Súťažné kategórie

  • a) mladšie žiačky (v danom roku nedosiahne vek 15 rokov)
  • b) staršie žiačky (v danom roku nedosiahne vek 17 rokov)
  • c) mladší žiaci (v danom roku nedosiahne vek 15 rokov)
  • d) starší žiaci (v danom roku nedosiahne vek 17 rokov)
  • e) dorastenci a dorastenky (študenti, ktorí v danom kalendárnom roku dovŕšia vek 17 rokov a nedovŕšia vek 19 rokov
    1. zmiešané družstvá bez rozdielu veku a pohlavia, zložené zo žiakov jednej školy.

„Rebríček jednotlivcov sa zostaví z dvoch výsledkov v každej kategórií. Rebríček družstiev sa zostaví z troch výsledkov,“ pokračoval Švarc. Víťazi obdržia vecné ceny, medaile, diplom a získajú titul „Víťaz školskej krajskej streleckej ligy“ .

Prihlášky treba zaslať do 30.09.2013 a pri prezentácií prvého kola. Kontaktná adresa: Štefan Švarc , Brezno , Clementisa 30, tel.: 0911665944, 048614613, e-mail : svarcs@centrum.sk. Štartovné je 1 eur za jednotlivca a štart na každom kole.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM