Monika Obrtalová Krimi Krimi

Stíhanie bystrickej sudkyne by sa malo zastaviť

Stíhanie voči banskobystrickej sudkyni Miriam S., ktorá na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku čelí obžalobe z korupcie, by malo byť zastavené. Tvrdí to samotná sudkyňa, pričom argumentuje procesnou chybou vyšetrovateľa. Ten ju podľa jej sl

„Ústavný súd SR rozhodol o mojom vydaní na trestné stíhanie na neverejnom zasadnutí pléna, pričom predmetné uznesenie som prevzala dňa 2. augusta 2007. Konajúci vyšetrovateľ ma obvinil už dňa 27. júla 2007,“ povedala stíhaná sudkyňa Miriam S.. Dodala, že na túto skutočnosť upozornila konajúceho sudcu zo špecializovaného súdu ešte pred prijatím obžaloby a žiadala trestné stíhanie zastaviť. „Konajúci sudca skutočnosti neoveril, 22. septembra 2007 prijal obžalobu a doteraz vo veci konal,“ tvrdí Miriam S.

Obhajca sudkyne predložil 4. mája na pojednávaní list z Ústavného súdu SR, ktorým súd potvrdzuje, že uznesenie o vydaní na trestné stíhanie nadobudlo právoplatnosť 2. augusta 2007. Súd podľa sudkyne pojednávanie prerušil do 5. mája, potom do 9. mája a následne ho odročil na 24. júna s tým, že si podľa Miriam S. overí skutočnosti na Ústavnom súde SR.

Obžalobu na sudkyňu Krajského súdu v Banskej Bystrici podal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry 22. septembra 2009. Bývalá ministerka spravodlivosti Viera Petríková jej následne 23. septembra pozastavila výkon funkcie. Miriam S. a spoluobžalovaného podnikateľa Viktora G. stíhajú na slobode za štyri trestné činy, medzi nimi trestný čin prijímania úplatku a legalizácie príjmov z trestnej činnosti. Sudkyňa spolu s podnikateľom a bývalým priateľom údajne v roku 2004 žiadali úplatok vo forme zateplenia svojho domu za to, že istej stavebnej firme vybaví zákazky na zateplenie ďalších bytov v Banskej Bystrici. Sudkyňa tvrdí, že skutok je vykonštruovaný a polícia manipulovala s telefonickými odpočúvaniami.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM