Kultúra

Štedrý Valentín v bystrickom divadle: Návštevníci predstavenia Milenky v hre o luxusný darček!

Vychutnajte si netradičný Valentín v Bábkovom divadle na Rázcestí. Na predstavení pre dospelých môžete okrem skvelého zážitku získať aj luxusný darček!

Ilustračný obrázok k článku Štedrý Valentín v bystrickom divadle: Návštevníci predstavenia Milenky v hre o luxusný darček!
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Už v stredu 11. februára o 19:00 môžete v Bábkovom divadle na Rázcestí zažiť Valentín v Bábkovom divadle, alebo AntiValentín, alebo Valentín pre single aj pre zadaných, pre manželov aj rozvedneých, pre priateľov aj priateľky, alebo len pre tých, čo sa majú radi a rady… Pre vás všetkých v znamení kontroverzného predstavenia od nositeľky Nobelovej ceny za literatúru Elfriede Jelinek s názvom Milenky.

Šokujúce a kontroverzné vyznanie na tému milenka. Inscenované čítanie z knihy rakúskej autorky ovenčenej Nobelovou cenou, Elfriede Jelinek. Približuje najvýznamnejšie kapitoly knihy týkajúce sa života Brigity a Pauly, ktorých osudom je vydať sa, alebo byť milenkami. Slávna a trochu škandalózna rakúska spisovateľka v tejto próze neľútostne vypreparovala štruktúru života rakúskeho vidieka. Idylická krása kraja sa vyskytuje len na prvej a poslednej strane – všetko ostatné je o ľuďoch, ktorí majú celkom iné starosti, túžby a ciele, než aby sa starali o niečo nezištné, duchapovznášajúce.

Akú má v tomto svete podobu láska, aký osud čaká ženy a ich dcéry, to sa dozvedáme na príklade Brigitty a Pauly. Ústrednú líniu knihy tvoria dva paralelne sa rozvíjajúce príbehy mladých žien. Ich každodenný život je plný práce, nedorozumení v rámci rodinných vzťahov, uväznenia v neútešnom a bezvýchodiskovom živote. Jedinú nádej pre ne predstavuje šťastný partnerský vzťah, preto očakávajú naplnenie života v založení si vlastnej rodiny. Vytúžené ideály sa však vytrácajú do nenávratna, ilúzie čoskoro spľasnú a tvrdá realita nastavuje dievčatám zrkadlo stereotypov v prostredí rodín rakúskeho podhorského vidieka. Tým ich núti v novonadobudnutej situácii zaujať nový postoj a prehodnotiť pôvodne naivnú dievčenskú predstavu o živote, svete i o sebe samej. Deziluzívne sa im rúcajú predstavy o harmonickom spolužití a namiesto zbavenia sa starých ťažkostí sa im postupne odkrývajú nové, o ktorých existencii ani netušili.

„Považujem za dôležité ukázať, čo sa stane, keď sa ženy nespoliehajú samy na seba a na svoju sebarealizáciu prostredníctvom práce, hoci aj tej najjednotvárnejšej práce pri páse, ale zavesia svoj osud na iného človeka. Môžu mať šťastie, je to však skôr náhoda, ktorá o tom rozhoduje. Je to vlastne emancipačná kniha, čo mi potvrdili mnohé ženy z provinčných pomerov, pre ktoré boli Milenky čosi ako Biblia. Vždy som bola presvedčenou zástankyňou platenej práce žien.“ Elfriede Jelinek

Každá vstupenka bude zaradená do žrebovania o exkluzívnu cenu – jednu exkluzívnu thajskú masáž od spoločnosti Exkluzívne masáže! Stačí, keď po príchode do divadla napíšete na svoju vstupenku svoje meno a vhodíte ju pri vstupe do sály do klobúka. Po predstavení herečky BDNR Alena Sušilová, Mária Šamajová a Mariana Mackurová vyžrebujú jednu alebo jedného šťastlivca, ktorý alebo ktorá získa poukážku na exkluzívnu thajskú masáž.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM