Monika Obrtalová Kultúra

Štátna opera uvedie Ferda Mravca

Banskobystrická Štátna opera uvedie 8. apríla tanečnú rozprávku v dvoch dejstvách Ferdo Mravec od Jiřího Pauera podľa rovnomennej knihy Ondřeja Sekoru. Ako dnes na tlačovej konferencii v Banskej Bystrici uviedla režisérka a choreografka Dana Dinková,

„Obohatila som teda tanečné dielo o hovorené slovo. A to hlavne z toho dôvodu, aby som spravila príbeh oveľa zrozumiteľnejší a vlastne aj určitým spôsobom atraktívnejší. Pretože som sa snažila aj tie určité texty písať tak, aby boli pre dnešné deti aktuálne,“ vysvetlila Dinková. Ako priblížila dej, chlapec, ktorý sa zo sídliska presťahoval do lesa a nemá tu kamarátov, sa nudí. Nakoniec stretne Ferda Mravca a spriatelia sa. Dinková chcela prostredníctvom inscenácie poukázať na to, že dnešné deti sú orientované na techniku a ako keby strácali blízkosť k prírode. Podľa jej slov sa tiež majú zoznamovať nielen s dnešnými rozprávkovými hrdinami, ale aj s tými, na ktorých vyrastali ich rodičia.

Podľa slov dramaturgičky Lenky Horinkovej Ferda Mravca uvedú druhýkrát, prvý raz to bolo pred 10 rokmi. Ako poznamenala, na Slovensku je málo orchestrálnych diel určených pre deti. Preto je toto možno šancou pre päť–šesťročné deti, aby sa naučili vnímať vážnu hudbu a orchester. Deti sa tiež podieľali na príprave plagátu k predstaveniu.

Dielo hudobne naštudoval a diriguje Igor Bulla, scénu pripravil František Perger, kostýmy Larisa Gombárová. Ide o 245. premiéru v Štátnej opere a 3. premiéru v tejto sezóne. Svetová premiéra diela sa konala 16. decembra 1976 v Národnom divadle v Prahe.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM