Jakub Forgács Rôzne

Starší nikde inde na Slovensku nenájdete. Moštenica sa hrdí skutočným unikátom

Dedinka pri Bystrici ukrýva mnoho zaujímavostí. Záhadu v erbe, majstra sveta aj celoslovenský unikát. Čím je výnimočná Moštenica?

Ilustračný obrázok k článku Starší nikde inde na Slovensku nenájdete. Moštenica sa hrdí skutočným unikátom
Zdroj: Dnes24.sk

Prvá písomná zmienka o obci Moštenica v okrese Banská Bystrica pochádza z roku 1340. V tom období bola známa ako Mosnyce, neskôr Gaza Mosthenicze či Hütten Moschenitz. Na túto oblasť upriamila pozornosť i ťažiarska Thurzovsko-Fuggerovská spoločnosť a ako tvrdí starosta obce Ján Lupták, výsledkom sú najstaršie pece v Európe, ktoré tam vtedy postavila.

Dedina má dnes vyše 200 stálych obyvateľov, ich počet však narastá najmä počas víkendov a dovoleniek, keď poprichádzajú chalupári. Moštenica je koncovou dedinou, asi deväť kilometrov za ňou je národná kultúrna pamiatka Kalište. Obec má svoj erb iba desať rokov a aj s malou záhadou.

Moštenica sa môže popýšiť najstarším robotníckym domom na Slovensku, ktorého výstavbu miestni obyvatelia zahájili v roku 1921. Ako spomína starosta, kedysi u nich bolo silné robotnícke hnutie, dokonca k nim chodil Klement Gottwald, ktorý v tom čase pôsobil ako redaktor v Banskej Bystrici. Robotnícky dom zrekonštruovali v roku 2010 z eurofondov.

V obci medzi prvými vznikla telocvičná jednota a vybudovali tam volejbalové ihrisko. Práve v Moštenici sa narodil v roku 1931 niekoľko­násobný majster sveta a olympijský víťaz vo volejbale Bohumil Golian, označovaný za najúspešnejšieho slovenského volejbalistu histórie. Ako však poznamenáva hlava obce, dnes si tam volejbal zahrajú akurát tak dôchodcovia, a to aj napriek tomu, že majú zrekonštruované ihrisko či šatne.

Moštenica je navôkol známa svojimi chránenými travertínmi a prameňmi v časti Kyslá, kam na dobrú vodu merajú cestu aj Banskobystričania.

Čítajte tiež:

Štiarc zo Španej Doliny zasýtil baníkov na celý deň. RECEPT na vychýrenú pochúťku

Do obce pri Bystrici zavítajú pútnici z celého Slovenska. Mieria na Svätojakubské hody

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM