Monika Obrtalová Rôzne

Starosti bude robiť alergikom peľ tráv

V dôsledku prudkého ochladenia a bohatej zrážkovej činnosti poklesol na celom území Slovenska peľ rôznych druhov flóry. Z alergologického hľadiska je v týchto dňoch najvýznamnejší peľ brezy, tráv z rodu lipnicovitých, repky olejnej a peľ jaseňa, paja

//„Na celom území Slovenska bude najvyššie koncentrácie v najbližších dňoch ešte dosahovať peľ ihličnanov, ktorý nie je pre alergikov rizikovým. Koncentrácie peľu tisu, javora, hrabu, smrekovca, buka, jaseňa, pagaštanu, orecha i platanu klesajú, pretože ich peľová sezóna končí. V ovzduší sa ešte bude vyskytovať peľ duba, smreka, borovice, bazy a pŕhľavy,“ //popisuje aktuálnu situáciu na Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici. Najvýznamnejším alergénom na najbližšie dva mesiace však budú na celom území Slovenska kvitnúce trávy z čeľade lipnicovitých. Pribudne tiež peľ lipy, agátu, skorocelu a obilnín.

Vyššie koncentrácie peľu sa môžu vyskytovať v blízkosti kvitnúcich polí repky olejnatej. Pri oteplení sa v ovzduší znovu vyskytne topoľová vata – jedná sa o semená topoľa, ktoré síce nie sú alergénom, ale môžu slúžiť ako nosič peľu tráv alebo spôsobovať mechanické podráždenie očí a slizníc nielen u alergikov.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM