Katarína Oravská Správy

Starosta sa objavil v tlačovine Bystrický kraj: Od spájania s Kotlebom sa dištancuje

Starosta poslal do médií vyhlásenie. Dištancuje sa v ňom od spájania jeho mena s predsedom Banskobystrického samosprávneho kraja. Úrad BBSK to nekomentuje.

Ilustračný obrázok k článku Starosta sa objavil v tlačovine Bystrický kraj: Od spájania s Kotlebom sa dištancuje
Zdroj: TASR

Starosta horehronskej obce Bacúch František Kán poslal do redakcií viacerých médií svoje vyhlásenie, v ktorom sa dištancuje od spájania jeho mena s predsedom Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marianom Kotlebom. Úrad BBSK to nekomentuje.

Na titulnej strane propagačno-informačného materiálu BBSK pod názvom Bystrický kraj, ktorý vyšiel v máji a obyvatelia si ho našli v schránkach, je uverejnená fotografia, na ktorej sú vyobrazení spoločne F. Kán a M. Kotleba.

„Dištancujem sa od spájania môjho mena v písomnej i fotografickej podobe s predsedom BBSK Marianom Kotlebom a zverejnenými vyjadreniami v tlačovine Bystrický kraj. Obec Bacúch iba prenajala svoje priestory na stretnutie starostov okresu Brezno s predsedom BBSK pred výjazdovým zasadnutím zastupiteľstva 25. apríla 2014 v Polomke. Moja spoločná fotografia s M. Kotlebom z tohto stretnutia nemá nič spoločné s textom článku 45 obyvateľom kraja sme dali prácu,“ reaguje starosta Bacúcha F. Kán.

Ako ďalej tvrdí, na fotografii s predsedom BBSK sa ocitol ako starosta domácej obce. „Nikdy som nepatril a ani nepatrím k priaznivcom hnutia, resp. strany Mariana Kotlebu. Mrzí ma, že moja osoba bola nenáležite spojená s osobou predsedu BBSK M. Kotlebom. Rešpektujem a ctím výsledky volieb predsedu BBSK a ako starosta podporujem všetky aktivity smerujúce k zvýšeniu životnej úrovne našich obyvateľov. Som však vyznávačom liberálno-kresťanských hodnôt a dištancujem sa od všetkých foriem rasovej neznášanlivosti a xenofóbie,“ pokračuje Kán.

„Rovnako sa dištancujem od vyjadrení predsedu BBSK v propagačnom článku Chránime slušných ľudí s hanlivými výrazmi na adresu rómskych spoluobčanov z Horehronia a niektorých poslancov BBSK, pretože naše problémy si budeme riešiť len v súlade s platnými zákonmi SR,“ dodáva starosta Bacúcha.

V tejto súvislosti sme oslovili aj Úrad BBSK. „Nebudeme to komentovať,“ konštatoval hovorca župy Miroslav Belička. „Na našej webovej stránke VÚC je videozáznam zo spomínaného stretnutia, ktorý si môže ktokoľvek pozrieť. Necháme na občanoch, nech si vytvoria o tom svoj vlastný názor,“ dodal Belička.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM