Jakub Forgács Rôzne Správy

Starosta najkrajšej dediny Bystrického okresu: Snažím sa, aby sa obyvatelia cítili dobre a bezpečne

V nedávnom hlasovaní o najkrajšiu obec nášho okresu zvíťazili Selce. Pri tejto príležitosti sme vyspovedali jej starostu Jána Kupca.

Ilustračný obrázok k článku Starosta najkrajšej dediny Bystrického okresu: Snažím sa, aby sa obyvatelia cítili dobre a bezpečne
20
Galéria
Foto: Dodiak Lukáč

Pred pár dňami sme spoznali najkrajšiu obec Bystrického okresu okresu. Hoci konkurencia bola veľká, keďže menších či väčších dedín máme v okrese až 41, z triumfu sa nakoniec tešili Selce. Oslovili sme preto starostu obce Jána Kupca, ktorého správa o úspechu Seliec potešila.

„Víťazstvo v tejto ankete je, samozrejme, pre mňa veľkým potešením. Čakať prvé miesto v tak silnej konkurencii by bola asi trúfalosť. Banskobystrický okres je nádherný kraj nášho Slovenska a každá jeho obec má čo ponúknuť, čím zaujať. Získať prvé miesto v hlasovaní je prekvapením, ale zároveň zrkadlom, ktoré poskytuje obraz, že obyvatelia našej obce sa tu dobre cítia a majú k Selciam vrúcny vzťah,“ uviedol pre spravodajský portál Bystrica 24 starosta.

Ako starosta ďalej uviedol, tento úspech neodzrkadľuje len samotnú krásu, ktorú Selce bezpochyby majú, ale prvé miesto vníma ako aktivitu a snahu občanov, ktorí venujú nemalé úsilie, aby Selce zviditeľnili pred svetom v tom najlepšom svetle. „Bez iniciatívy niektorých činorodých občanov by toto víťazstvo určite nebolo prišlo. Je skvelé mať takýchto ľudí po boku, vtedy sa pracuje určite ľahšie. Aj týmto im patrí moje poďakovanie,“ pokračoval Kupec.

A čo pre neho obec znamená? „V Selciach už žijem niekoľko desiatok rokov, poznám tu ľudí, celé rodiny a selčiansky chotár mám schodený krížom-krážom. Ako starosta obce vnímam denne problémy občanov, vnímam život v obci a mojou snahou je, aby sa obyvatelia obce cítili dobre a bezpečne,“ vyznal sa starosta.

Má jasno aj v tom, prečo sa oplatí Selce navštíviť. „Už z diaľky niekoľkých kilometrov návštevníkov upúta pohľad na dominantu Seliec – Rímskokatolícky kostol sv. Cyrila a Metoda. Selčania majú byť na čo hrdí, pretože tento chrám bol ako prvý na Slovensku zasvätený Solúnskym bratom. Táto jedinečnosť mu patrí od roku 1863, keď v ťažkých časoch vtedajší farár Július Plošic usporiadal na Slovensku najväčšiu oslavu tisícročného výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda,“ poznamenal Kupec.

Ako ďalej uviedol, Selce majú nádherné hornaté okolie, ktoré ponúka od jari do jesene nespočetné množstvo typov na pešiu turistiku, či cykloturistiku. „V zimnom období si prídu na svoje lyžiari v strediskách Čachovo i Šachtičky. Tieto strediská, ale i rekreačné zariadenie Fuggerov dvor, ponúkajú bohaté možnosti relaxu, ako wellness, jazdu na koníkoch, športové i detské ihriská a pod. Obnoviť zašlú slávu skokov na lyžiach sa darí vďaka iniciatíve zanietencov, ktorým sa podarilo opäť sprístupniť areál Dubiny, kde sú zrekonštruované mostíky. Tiež náučný chodník „Keltské chodníčky“, ktorý vedie z Čachova na Hrádok, má turistom čo ponúknuť,“ vymenoval.

No a v neposlednom rade pridal aj pozvánku pre milovníkov dobrého jedla. „Kutliarsky deň každoročne priláka množstvo návštevníkov. Súťaž vo varení „kultov“ (ako Selčania držky slangovo nazývajú) sa teší mimoriadnej obľube. Budúci roku bude usporiadaný už jej 15. ročník. Už teraz všetkých srdečne pozývam,“ ukončil touto pozvánkou naše stretnutie starosta obce.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj krásne zábery z obce Selce!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Krásy obce Selce zachytené na fotkách
20
Galéria
Zdroj: Obec Selce
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM