Monika Obrtalová Rôzne

Staré remeslá si dnes vyskúšali aj deti

Žiaci z banskobystrických základných a stredných škôl si dnes mohli vyskúšať tkanie na krosnách, výrobu kapcov či handrových bábik. Aj takýmto spôsobom chceli organizátori podujatia Majstri a deti priblížiť nielen tým najmenším tradície a remeslá z č

15. ročník podujatia Majstri a deti s podtitulom Deti o niti je trojdňové podujatie zamerané tento rok na najrozličnejšie remeslá, pri ktorých sa využíva najmä niť a vlna. //„Máme tu napríklad snovanie, pradenie, tkanie, paličkovanie či farbenie látok. Väčšina detí tu ešte nebola, no niektoré sem chodia pravidelne. Preto sme pripravili také remeslá, ktoré budú novinkou aj pre stálych záujemcov,“ //priznáva organizátorka akcie, Magdaléna Slivková zo Stredoslovenského osvetového strediska v Banskej Bystrici.

Deti si mohli svoju šikovnosť vyskúšať v štyroch dielňach určených na jednoduché tkanie na doštičke, batikovanie, výrobu bábik a jednoduchých náramkov z farebných nití. „Vôbec to nie je ťažké. Stačí dávať pozor a postupovať podľa rád lektora,“ //hovorí o postupe práce pri vyrábaní látkových bábik žiačka zo základnej školy v Malachove. //„Ja vyrábam náramok priateľstva, ktorý darujem svoje mame. Iba preplietam farebné nitky cez seba a ono to ide samo,“ hovorí jeden z trojice kamarátov, ktorí sa do remesla pustili spoločne.

Najväčší úspech zožalo nielen u detí, ale aj stredoškolákov batikovanie látok a výroba paličkovanej čipky. „Začala som sa tomu venovať pre desiatimi rokmi, pretože sa mi to páčilo. Zo začiatku to bolo náročné, ale keď sa do toho človek pustí naplno, ide to aj samo. Najdôležitejšia je trpezlivosť,“ hovorí Margita Holubová, čipkárka zo Španej Doliny. V tradícii svojho starého otca pokračuje aj Milan Slama, ktorý sa rozhodol popri škole venovať aj pleteniu kapcov. „Začal som iba minulé leto, ale som rád, že som sa takto rozhodol. Môj otec prerušil rodinnú tradíciu výroby kapcov a ja som ju pomohol opäť obnoviť,“ priznal.

Hlavnou myšlienkou podujatia bolo podľa slov organizátorov stretnutie sa s prácou ľudových remeselníkov, ktorí sa remeslám nevenujú len vo voľných chvíľach ale celý svoj život. Aspoň takto môžu svoje skúsenosti odovzdať mladšej generácii a ukázať im, ako sa žilo pred viac ako pol storočím.

moo Foto: sosbb.sk

Staré remeslá si dnes vyskúšali aj deti
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM