Správy

Sprejeri sa v Bystrici môžu legálne činiť: Dostali plochy na svoju tvorbu

Ide o verejné a legálne plochy, je potrené dodržiavať pravidlá. Preto oddelenie cestovného ruchu mestského úradu v spolupráci s OZ vypracovalo takzvaný etický graffiti kódex.

Ilustračný obrázok k článku Sprejeri sa v Bystrici môžu legálne činiť: Dostali plochy na svoju tvorbu
4
Galéria
Zdroj: OZ Playground 89

Po viac ako 20 rokoch sa Banská Bystrica dočkala legálnych plôch na tvorbu graffiti a street art umenia. Prvou je oporný múr oproti železničnej stanici v Radvani a druhým miestom sa stala stena za ihriskom na Rudohorskej ulici v Sásovej. Aj takto chce samospráva v spolupráci s Občianskym združením (OZ) Playground 89 podporovať a rozvíjať talent mladých ľudí. V utorok o tom informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Dominika Adamovičová. Cieľom je podľa nej predísť poškodzovaniu súkromných či verejných plôch, ktoré na to nie sú určené.

S etickým kódexom

„Skupina aktívnych ľudí známa ako OZ Playground 89 uspela v roku 2017 v partici­patívnom rozpočte a zrealizovala projekt. Budovu bývalého kina Hviezda oživila maľbami slovenského folklóru v spojení s modernými formami street art a breakdance. Koncom roka 2021 sa postarala o zatraktívnenie podchodu, spájajúceho Námestie slobody so zimným štadiónom a autobusovou stanicou. Vďaka projektu Galéria v podchode sa stal priestor netradičnou pozvánkou na Európsky olympijský festival mládeže, ktorý Banská Bystrica hostila posledný júlový týždeň,“ uviedla Adamovičová.

Ide o verejné a legálne plochy, je potrené dodržiavať pravidlá. Preto oddelenie cestovného ruchu mestského úradu v spolupráci s OZ vypracovalo takzvaný etický graffiti kódex.

Dlhá história

„Pouličné výtvarné umenie má v našom meste svoju históriu od roku 1996 a mnoho z bývalých graffiti umelcov sa dnes profesionálne venujú grafickému dizajnu či iným umeleckým formám, ktorých základ čerpali práve z graffiti. Sme radi, že mesto podporuje tento druh umenia a čoraz viac pribúda street art,“ doplnil Igor Fekiač zo združenia.

„Po pozitívnych ohlasoch sme sa opäť rozhodli osloviť šikovných Banskobystričanov, aby skrášlili ďalšiu časť mesta. Aj graffiti sú druhom umenia, a preto majú svoje miesto. Verím, že nielen komunita umelcov tvoriacich graffiti a street art, ale i obyvatelia privítajú túto novinku,“ dodal primátor Ján Nosko.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Street art umelci majú v meste oficiálne plochy
4
Galéria
Zdroj: OZ Playground 89
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM