Jakub Forgács Správy

Správa, ktorá nepoteší: Bystrica patrí medzi najprašnejšie mestá na Slovensku

Znečistenie podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva pochádza hlavne z dopravy, motorov automobilov, vykurovania a z priemyslu.

Ilustračný obrázok k článku Správa, ktorá nepoteší: Bystrica patrí medzi najprašnejšie mestá na Slovensku
10
Galéria
Foto: Jaroslav Dodok / Zdroj: Dnes24.sk

Aj keď sa kvalita ovzdušia, čo sa týka prašnosti, v ostatných dvoch rokoch na Slovensku mierne zlepšila, aj tak ostáva mesto Banská Bystrica jedno z najprašnejších miest v SR. Informovala o tom Mária Tolnayová, hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica.

Dôsledkom zvýšeného obsahu prachových častíc v ovzduší sa podľa jej slov zaoberá aj Národné referenčné centrum (NRC) pre hodnotenie vplyvu voľného ovzdušia a ovzdušia vnútorných priestorov nevýrobného charakteru na zdravie populácie pri RÚVZ v Banskej Bystrici, ktorého vedúcou je MUDr. Katarína Slotová. „Znečistenie pochádza hlavne z dopravy, motorov automobilov, vykurovania a z priemyslu,“ doplnila Tolnayová so slovami, že podľa predpokladov ochranárov z Greenpeace dôsledkom znečistenia ovzdušia prachom je len na Slovensku viac ako 5-tisíc úmrtí ročne.

„Je to veľmi vážny problém. Zdravotná významnosť prachu závisí od veľkosti častíc. Vo všeobecnosti platí, že s klesajúcim priemerom prachových častíc rastie miera ich nebezpečenstva pre zdravie človeka. Zatiaľ čo väčšie častice (nad 10 µm) môžu pôsobiť iba podráždenie horných dýchacích ciest, čo sa prejavuje kašľom, kýchaním a dráždením očných spojiviek, menšie častice sa dostávajú až do dolných dýchacích ciest. Častice s rozmerom pod 2,5 µm môžu prestupovať do pľúcnych alveol a tak prenikať do krvného obehu. Prachové častice môžu vyvolávať zápalové procesy v pľúcach, alebo sa usadzujú v stenách pľúcnych alveol. Dlhodobé vystavenie sa ich vysokým koncentráciám je potom spojené so zmenami v stenách dýchacích ciest a s následným vznikom chronických obštrukčných zmien, ktoré sa klinicky prejavujú napr. ako bronchitída, chronická obštrukčná pľúcna choroba, zhoršenie priebehu astmy, zmeny pľúcnych funkcií,“ konštatovala MUDr. Slotová.

Pozrite si na videu či fotkách v priloženej fotogalérii aj vodné hmly, ktoré nedávno pribudli v Bystrici!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Vodné hmly v Bystrici schladia aj osviežia
10
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM