Spoznajte najväčšie zdravotné benefity červeného melóna
Červený melón (dyňa červená) je fantastickým zdrojom mnohých antioxidantov a zdraviu prospešných živín. Okrem toho, že vám v horúcich letných dňoch pomôže udržať telo dobre hydratované, môže pozitívne vplývať na vaše celkové zdravie a chrániť telo pred určitými zdravotnými rizikami.
Táto šťavnatá a sladká pochúťka totiž obsahuje napríklad slušné množstvo vitamínov A aj C. Prejdime ale ku konkrétnym zdravotným benefitom červeného melóna.
Tip na servírovanie: Porciovanie červeného melóna sa nezaobíde bez spoľahlivého kuchynského vybavenia. Nutnosťou je dostatočne veľká drevená doska na krájanie – váha plodov niektorých odrôd sa môže bez problémov vyšplhať nad 10 kg. No a ďalšou samozrejmosťou je optimálne veľký a ostrý nôž, ktorým ľahko prerežete tvrdú šupku.
1. Pomáha s hydratáciou
Udržiavanie hydratácie je nevyhnutné pre správne fungovanie ľudského organizmu. Od dostatočnej hydratácie závisí napríklad:
• regulácia telesnej teploty,
• optimálna funkcia orgánov,
• prísun živín do buniek,
• bdelosť.
Práve konzumácia potravín s vysokým obsahom vody môže pomôcť s hydratáciou, ktorá je tak dôležitá pre správne fungovanie vášho tela. V letnom období vám pomôže napríklad aj zmierniť spálenie slnkom. Vzhľadom na to, že melón je vo veľkej miere tvorený vodou, môže zohrať významnú úlohu v dodržaní denného príjmu tekutín. Vysoký obsah vody tiež vypovedá o nízkej kalorickej hustote melóna. To znamená, že aj keď sú melóny vo všeobecnosti ťažké, obsahujú veľmi málo kalórií.
2. Obsahuje mnoho vitamínov a živín
Červený melón je skutočne bohatý na zdraviu prospešné vitamíny a živiny. Čo-to sme načrtli už v samom úvode, no konkrétne môžeme spomenúť:
• vitamín A,
• vitamín C,
• draslík,
• horčík.
Samozrejme, je toho oveľa viac. Podstatné však zostáva, že všetky tieto vitamíny, živiny a zlúčeniny, ktoré sú obsiahnuté v melóne, pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a tiež pomáhajú, aby ste zostali fit. Konzumácia takýchto potravín môže predstavovať prirodzenú prevenciu vážnych ochorení – napríklad srdcových chorôb, cukrovky či rakoviny.
3. Udržuje pokožku a vlasy v dobrej kondícii
Vyššie zmieňované vitamíny A a C, ktoré sa nachádzajú v melóne, sú veľmi dôležité pre celkové zdravie pokožky aj vlasov. Vitamín C – bez ohľadu na to, či ho konzumujete, alebo aplikujete lokálne – pomáha telu vytvárať kolagén. Práve vďaka tomu zostávajú vlasy silné a pokožka pružná. Nehovoriac o tom, že dostatočný príjem vitamínu C môže prirodzene znížiť riziko vzniku vrások. Čo sa týka vitamínu A, ten pomáha vytvárať a opravovať kožné bunky.
Vedeli ste, že červený melón si môžete pripraviť aj na grile? V kombinácii so studenou zmrzlinou ide o skutočnú lahôdku. Vyskúšajte ho takto pripraviť na letnú grilovačku. Jednu polovicu použite na grilovanie, druhú rozkrájajte a servírujte tradične na studeno na papierových táckach, ktoré môžete spoločne s melónovými šupkami jednoducho skompostovať.
4. Priaznivo vplýva na kĺby a svaly
Melón obsahuje beta-kryptoxantín, prírodný karotenoidový pigment. Vedci sa na základe doterajších výskumov domnievajú, že môže chrániť kĺby pred zápalovými stavmi a s nimi súvisiacimi ochoreniami, ako je napríklad osteoporóza alebo reumatoidná artritída. Okrem toho je v červenom melóne obsiahnutý aj citrulín, teda aminokyselina znižujúca bolesť svalov a zlepšujúca výkon pri cvičení.
Tip na záver: Viete, ako spoznať zrelý melón? Vyskúšajte niektorý z osvedčených trikov pestovateľov. Prvotným ukazovateľom môže byť textúra šupky, ktorá sa po dozretí zmení z lesklej na matnú. Ďalej sledujte stonku, ktorá sa začne točiť do špirály a maličký výhonok oproti nej, takzvaný „fúzik“, ktorý celý uschne. Po melóne môžete aj jemne poklopkať – dunivý, dutý, zvonivý zvuk signalizuje zrelosť. A na záver – spodok melónu, resp. miesto styku so zemou, musí mať žltú farbu.
Zdroje
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/…/PMC7143016/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33308806/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27749691/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31977835/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33187365/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29952268/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30609670/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/…/PMC6054218/
https://fdc.nal.usda.gov/…65/nutrients
(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy.