Jakub Forgács Kultúra

Spoveď bystrickej skupiny Crossroads: Nový album je plný detských pesničiek nielen pre dospelých

Kapela Crossroads pôsobí na bystrickej hudobnej scéne už vyše 6 rokov. Len pred pár dňami vydali jej členovia svoj nový, v poradí už druhý, album. Porozprávali nám o tom, ako vznikal a čo všetko na ňom nájdeme.

Ilustračný obrázok k článku Spoveď bystrickej skupiny Crossroads: Nový album je plný detských pesničiek nielen pre dospelých
Zdroj: Dnes24.sk

„Svoju prvú skúšku sme mali v novembri 2007, prvý rok sme nemali ani vlastný názov a odvtedy hrávame v mierne obmenenom zložení až dodnes,“ povedal Ľuboš Balážovič (31), klávesák, gitarista a spevák, ktorý spolu s Martinom „Harrym“ Trnikom (20, basgitara), Marekom „Žilkom“ Žilíkom (33, spev), Matúšom Ferienčíkom (19, bicie, elektrická gitara) a Richardom „Cimom“ Cimmermanom (21, elektrická a akustická gitara) tvoria skupinu Crossroads.

Podarilo sa im vydať už dva albumy. Prvý koncom roka 2012, druhý je ešte teplý z lisovne, pretože vyšiel iba v nedeľu. Autorom skladieb z nového albumu je evanjelický farár Roman Dovala z Badína. „Vlastné skladby si šetríme na album, ktorý by mal vyjsť začiatkom roka 2015,“ pokračoval Ľuboš.

Skladby vznikali niekoľko rokov

Album Podľa Božej mapy nesie zaujímavý podtitul Detské pesničky nielen pre dospelých. Podľa kapely Crossroads na ňom nájdeme 15 skladieb, ktoré sú žánrovo rozmanité, od jemného folku, až po punk rock. „Myšlienka prípravy detského albumu sa zrodila u pesničkára Romana Dovalu, ktorý nás oslovil a my sme sa po chvíli zvažovania dohodli, že to skúsime,“ spomenul hudobník z Crossroads, ktorý doplnil že niekoľko týždňov v kuse počúvali, hrali a snažili sa zaranžovať pre nich pesničky do podoby, ktorá im je blízka a zároveň môže byť blízka aj deťom.

Pesničky na album vraj vznikali niekoľko rokov, ale najmladšia z nich (6 zázračných dní) sa zrodila len počas nahrávania albumu. „Autor pesničiek je nielen hudobníkom, ale aj evanjelickým farárom a otcom dvoch malých detí, ktoré účinkujú aj na CD. Viaceré pesničky vznikli práve zhudobnením rôznych biblických príbehov, ale nájdeme tu napríklad aj pesničku napísanú ku dňu matiek,“ povedal.

Ako pokračoval, projekt bol časovo dosť náročný, takže zaplatiť jeho nahrávanie by pre nich bolo nemožné. „A tak sme sa vydali cestou vlastného nahrávacieho štúdia. To sme postupne začali budovať už pri našom prvom albume,“ pokračoval Ľuboš, ktorý doplnil, že teda v podstate nahrávali u nich “doma”, v skúšobni.

Od vnúčika až po prababičku

A kam hudobníci z Crossroads radia štýl hudby, ktorý hrajú? „Myslím, že pojem štýl hudby vymysleli hudobní kritici, nie hudobníci. Hráme to, čo sa nám páči spôsobom, aký nám je vlastný – niekedy sa to podobá na klasické popové pesničky, niekedy blues, niekedy na rock, alebo nahnevaný punk,“ vymenúva Ľuboš, podľa ktorého záleží od nálady a atmosféry každej jednej piesne, a tak je to aj na oboch ich albumoch.

„Náš zámer bol pripraviť album pre deti, ale časom sa nám to vymklo spod kontroly a pesničky si nájdu svojich poslucháčov v každej vekovej kategórii, teda počúvať môže celá rodina od vnúčika až po prababičku,“ doplnil. Album Podľa Božej mapy nájdete na všetkých koncertoch skupiny Crossroads, vo forme mp3 na ich stránke alebo sa môžete informovať na crossroads@ecavbb.sk.

A kde kapelu uvidíte hrať najbližšie? „Možno spravíme malý koncert v rámci vianočného večierku Teamotej klubu na Lazovnej ulici, ale v novom roku pripravujeme niekoľko akcií, všetko bude včas zverejnené na našej stránke,“ dodal na záver Ľuboš.

Foto: Crossroads, Daniel Búlik

Spoveď bystrickej skupiny Crossroads: Na novom albume nájdete detské pesničky ni
1
Galéria
Crossroads - Banská Bystrica
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM