Michal Majer Rôzne

Spomienka na násilnú likvidáciu reholí na Slovensku

Konferencia vyšších predstavených ženských reholí na Slovensku (KVPŽR) organizuje 29. augusta v Kňazskom seminári v Badíne v okrese Banská Bystrica spomienkové stretnutie pod názvom Vernosť ako prejav lásky pri príležitosti 60. výročia násilnej likv

„Cieľom podujatia je poďakovanie sa všetkým rehoľným sestrám, ktoré napriek ťažkostiam doby, ostali verné svojmu povolaniu a vydali tak svedectvo o prítomnosti Božej lásky vo svete,“ informovala TASR Zuzana Juhaniaková z banskobystrického Diecézneho centra pre masmediálnu komunikáciu. Rok 2010 predstavuje 60. výročie od snahy zlikvidovať mužské a ženské rehole na Slovensku. Išlo o tzv. Akciu K v prípade mužských reholí a tzv. Akciu R, ktorá od 29. do 31. augusta 1950 zasiahla ženské rehole, priblížila Juhaniaková.

Spomienkové stretnutie pod strechou Kňazského seminára sv. Františka Xaverského v Badíne otvorí banskobystrický diecézny biskup Mons. Rudolf Baláž svätou omšou. Nasledovať budú odborná prednáška, ktorá ponúkne historický pohľad na samotnú Akciu R a svedectvá rehoľných sestier, ktoré boli účastníčkami likvidácie ženských kláštorov na Slovensku. Záver stretnutia bude venovaný vyhodnoteniu projektu Svedkovia viery, ktorý KVPŽR realizovala v rokoch 2008 – 2010. Projekt bol zameraný na audio – vizuálnu archiváciu osobných výpovedí rehoľných sestier, ktoré prežili obdobie prenasledovania a likvidácie cirkví na Slovensku a v Čechách. Súčasťou spomienkového stretnutia v Badíne bude projekcia 26-minútového dokumentárneho filmu Pilátova amnestia s touto tematikou.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM