Marcel Páleš Správy

Spolupráca Bystrice s partnerským Charlestonom: Nový projekt pre Kotvu sa už realizuje

Mesto Banská Bystrica a Centrum komunitného plánovania realizujú od polovice júla do 15. augusta projekt zameraný na podporu aktivít členov komunity žijúcej v zariadeniach Kotva.

Ilustračný obrázok k článku Spolupráca Bystrice s partnerským Charlestonom: Nový projekt pre Kotvu sa už realizuje
Zdroj: Dnes24.sk

Tento projekt vypracovali zamestnanci sociálneho zariadenia Kotva v rámci grantových aktivít vlády USA.

Zariadenie meniace životy aj hodnoty ľudí

Projekt je financovaný z US State Department Bureau of Educational and Cultural Affairs Office of Citizen Exchanges Professional Fellows Division prostredníctvom malého grantu cez americkú organizáciu Great Lakes Consortium v Tolede. Čerpá zo skúseností nadobudnutých vďaka spolupráci s partnerským mestom Charlestone v Západnej Virgínii.

Projekt pre Kotvu 2013 ukazuje sociálne zariadenie Kotva ako zariadenie meniace životy a hodnoty ľudí, ktorí v ňom žijú. Prezentovať ho ako zariadenie, ktoré pomáha v ťažkej životnej situácii nájsť seba samého a začleniť sa do „normálneho“ života.

Vyjadrenie citov aj cez kreslenie

Paleta aktivít projektu je veľmi pestrá. Pre deti zo zariadenia Kotva je to napríklad kreslenie, prostredníctvom ktorého vyjadrujú svoje pocity a učia sa zachytiť to, čo cítia. Na záver projektu bude inštalovaná výstava ich diel pre širokú verejnosť. Táto aktivita bude zachovaná aj po skončení projektu a bude pozvoľne prechádzať do získavania zručností pri fotení a vyjadrovaní svojich cítení a pohľadov aj prostredníctvom fotografie.

Pre aktívne deti, ktoré počas roka spolupracovali v komunitnom centre Kotvička, boli realizované aj aktivity na chate na Králikoch. Nechýbala medzi nimi tradičná opekačka, výlety alebo športové aktivity.

Premostenie s kolegami z Charlestonu

Na mestskom úrade sa 6. 8. konalo stretnutie klientov Kotvy s pracovníkmi Stavebného úradu a Oddelenia sociálnej a krízovej intervencie. „Na tomto stretnutí sa vymieňali informácie ako postupovať, aby nevznikali nelegálne stavby, čo treba robiť, ak niekto chce riešiť svoj problém bývania formou nenáročnej stavby a identifikovali sa potreby komunity ako aj ich možnosti participovať na riešení problémov spojených s dostupným bývaním,“ informoval Karol Langstein, vedúci oddelenia sociálnej a krízovej intervencie.

Klienti zo zariadenia Kotva sa zúčastnili aj na pietnom programe v Pamätníku SNP pri príležitosti pripomenutia si rómskeho holokaustu. V rámci projektu by mala vzniknúť aj stránka na sociálnej sieti Facebook, prostredníctvom ktorej budú aj naďalej zverejňované aktivity ľudí žijúcich v Kotve. Táto stránka bude zároveň premostením s kolegami v Charlestone a bude nápomocná pri vymieňaní užitočných informácií a udržiavaní dobrých vzťahov.

Zariadenia Kotva
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM