Marcel Páleš Samospráva

FOTO: Pozrite si spokojné Banskobystričanky so žltou ružou od primátora

V Európskej únii sa 9. mája slávi Deň Európy. Banskobystričanom ho pripomenuli žlté ruže, ktoré dnes rozdávali na Námestí SNP primátor Banskej Bystrice Peter Gogola a riaditeľ Regionálneho európskeho informačného centra Peter Pisár.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Pozrite si spokojné Banskobystričanky so žltou ružou od primátora
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

Ako sme vám pred pár dňami avizovali, primátor mesta Banská Bystrica sa rozhodol symbolicky obdarovať Banskobystričanky žltými ružami. Deň Európy sa oslavuje 9. mája už od roku 1986 po tom, ako sa na tomto dátume zhodli poprední predstavitelia EÚ počas milánskeho samitu. Oslavy pokračujú popoludní až do 18.00 v bansko­bystrickom obchodnom centre.

Ružičky ako hviezdičky na zástave EÚ

„Tieto žlté ružičky sú ako hviezdičky na zástave EÚ a chcem ich dávať ľuďom ako symbol akejsi nádeje a viery v to, že EÚ je na dobrej ceste, napriek tomu, že má svoje problémy, že sme na ceste k lepšej budúcnosti,“ povedal Gogola pred rozdávaním ruží médiám.

Na otázku, ako samospráva pociťuje členstvo v EÚ, uviedol, že na základe jeho osobnej skúsenosti sú partnerské vzťahy s mestami v EÚ čulejšie a intenzívnejšie.

Pripomenúť si, čo nám dáva únia

„Rozdávaním žltých ruží v regiónoch SR si pripomíname členstvo Slovenska v EÚ,“ povedal médiám Pisár. Pokračoval, že dnes by sme si mali pripomenúť, čo nám únia dáva. Či už v oblasti hospodárskej spolupráce, mobility, výmeny pracovných síl, kapitálu, bezpečnosti a spoločného spolužitia.

„Vieme, že sme v súčasnosti trochu v hektickom období, nakoľko čelíme dopadom hospodárskej a finančnej krízy, ale pevne verím, že EÚ je to spoločenstvo, ktoré dokáže čeliť týmto ekonomickým a spoločenským dopadom a skutočne sa podarí v tomto smere niečo urobiť,“ skonštatoval Pisár.

Atrakcie v rámci osláv

V rámci kultúrneho programu sa predstavia tanečníci, hudobníci, členovia organizácie Art Kruh, pripravené sú kvízy a súťaže, ako aj vyhodnotenie fotografickej súťaže pre mladých EuroFotoMaraton.

Ako ďalej pripomenula hovorkyňa primátora Martina Kanisová, Deň Európy, ktorý je popri vlajke a hymne – Óda na radosť -, symbolom zjednotenej Európy, sa pripomína každoročne a stal sa príležitosťou pre oslavy a aktivity približujúce úlohy a inštitúcie EÚ občanom.

Pozrite si aj fotogalériu!

9. máj_Deň Europy_primator_kvety_ruža_námestie
33
Galéria
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM