Jakub Forgács Správy

Špičkový bystrický neurochirurg oslavuje: Jeho prácu spoznali i za oceánom, aj tak ostal skromným

Vybudoval prvé neurochirurgické pracovisko v stredoslovenskom regióne a jeho prácu spoznali aj za oceánom. Napriek svojim úspechom zostal neurochirurg Miroslav Galanda skromným človekom s ľudským prístupom. V týchto dňoch oslavuje krásne jubileum.

Ilustračný obrázok k článku Špičkový bystrický neurochirurg oslavuje: Jeho prácu spoznali i za oceánom, aj tak ostal skromným
Zdroj: Dnes24.sk

Jeden z najvýznamnejších slovenských neurochirurgov profesor Miroslav Galanda sa v piatok dožíva významného životného jubilea – sedemdesiatky.

Gratulácia aj od riaditeľky

„V mene vedenia nemocnice, ale aj jeho kolegov a pacientov, mu úprimne blahoželáme a želáme mu pevné zdravie, mnoho síl a ešte veľa vyliečených pacientov. Je pre nás veľkou cťou, že práve v našej nemocnici pracujú takýto špičkoví odborníci. Rada by som vyjadrila aj hlbokú vďaku za to, že vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica založil a vybudoval také uznávané pracovisko, akým Neurochirurgická klinika bezpochyby je a rovnako vďaku za roky oddanej práce pre svojich pacientov,“ vyjadrila riaditeľka nemocnice Miriam Lapuníková.

„Prof. MUDr. Miroslav Galanda, CSc. v roku 1986 založil a následne vybudoval prvé neurochirurgické pracovisko v stredoslovenskom regióne vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica, ktoré je od roku 1999 Neurochi­rurgickou klinikou Slovenskej zdravotníckej univerzity,“ uviedla hovorkyňa, manažérka pre vzťahy s verejnosťou Fakultnej nemocnice F. D. Roosevelta Banská Bystrica Ružena Maťašeje.

Prvý v strednej Európe

Ako pokračovala, vypracoval originálne stereotaktické prístupy  do oblasti hlbokých štruktúr mozočka. Metódu neurostimulácie s využitím stereotaktickej techniky zaviedol a využil ako prvý v strednej Európe aj pri mikrochirurgických operáciách v elokventných oblastiach mozgu a miechy, v prípadoch, kde je nevyhnutné presne lokalizovať jednotlivé mozgové funkcie.

Zaslúžil sa o zavedenie neuronavigácie na Slovensku a jej uplatnenie v onkoneurochi­rurgii. V roku 2004 bol menovaný za profesora chirurgie. Absolvoval množstvo študijných pobytov na prestížnych európskych klinikách a už ako profesor bol pozvaný na pracovné pobyty do Chicaga – USA, Montpellier – Francúzsko.

Rozvíja mikroneurochi­rurgické postupy v liečbe cievnych ochorení mozgu. V rokoch 1999–2008 bol predsedom Slovenskej neurochirurgickej spoločnosti. Je členom exekutívy Európskej stereotaktickej spoločnosti, Stredoeurópskej neurochirurgickej spoločnosti.

„Svoje skúseností a výsledky liečenia prezen­toval na európskych aj svetových neurochirurgických kongresoch i mnohých podujatiach zahraničných neurochirurgických spoločností, často ako pozvaný prednášateľ,“ uviedla Maťašeje, podľa ktorej napriek svojim úspechom zostal skromným človekom s ľudským a empatickým prístupom k svojim pacientom a ako riadiaci pracovník kladie dôraz na vzdelávanie stredného zdravotníckeho personálu.

Foto: FNsP F. D. Roosevelta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM