Monika Obrtalová Rôzne

Špaňodolinskú haldu rozžiaril fakelcúg

Včera sa na Španej Doline uskutočnilo podujatie venované tradíciám tejto rázovitej baníckej dedinky neďaleko Banskej Bystrice - Tekvicová zábava. Tá vyvrcholila vo večerných hodinách, kedy desiatky ľudí so zapálenými fakľami vytvorili tzv. Fakelcúg -

Tekvicová zábava sa na Španej Doline organizuje už takmer polstoročie. Je to tradičná banícka hostina, ktorá sa koná každoročne na výročie vysvätenia kostola. Svoj názov získala vďaka tekviciam, ktoré sa v obci pestujú a práve v tomto období dozrievajú. Spočiatku ju organizoval športový klub a zväz protifašistických bojovníkov, v súčasnosti sa organizácie podujatia chopil Penzión Klopačka, Športový klub Š.K. Baňa a Banícke bratstvo Herrengrund.

Tekvicová zábava odštartovala už v doobedňajších hodinách futbalovým turnajom na ihrisku pri šachte Ludvika. Podvečer bola pre deti pripravená detská diskotéka, po ktorej program pokračoval zábavou s hudobnou kapelou.

Vyvrcholením celého podujatia však bol tzv. Fakelcúg – fakľový sprievod po halde Maximilián nad Špaňou Dolinou. Už po štvrtýkrát ho organizovalo Banícke bratstvo Herrengrund na základe starých zápisníc, podľa ktorých to bola každoročná udalosť. Písomné zmienky o tomto sprievode boli nájdené v zápisniciach baníckeho cechu ešte z čias, keď fungovala Thurzovsko-fuggerovská spoločnosť. Fakelcúgu sa včera okrem permoníkov zúčastnili aj desiatky ľudí z blízkeho okolia, ale tiež turisti z Česka, Nemecka či Holandska.

mm Hudba vo videu: Ghotic Choral

Špaňodolinskú haldu rozžiaril fakelcúg
1
Galéria
fakelzug
30
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM