Rôzne Správy

Špania Dolina oslávila fašiangy ako sa patrí. Zvyky však predvádzali folkloristi z iných obcí

Keďže v obci nie je folklórne zázemie, fašiangový sprievod s maskami prichádzajú do dediny robiť folklórne súbory z okolia. Tentoraz z Poník.

Ilustračný obrázok k článku Špania Dolina oslávila fašiangy ako sa patrí. Zvyky však predvádzali folkloristi z iných obcí
3
Galéria
Zdroj: TASR

Pampúchy, klobása a slivovica boli v sobotu najčastejšou ponukou obyvateľov starobylej Španej Doliny pri vítaní fašiangových „bursovníkov“. Tradíciu fašiangov obnovila v tejto obci nad Banskou Bystricou skupina nadšencov z Občianskeho združenia (OZ) Zvyky a tradície pred šiestimi rokmi.

Ako uviedla členka združenia Anna Šlauková, keďže v obci nie je folklórne zázemie, fašiangový sprievod s maskami prichádzajú do dediny robiť folklórne súbory z okolia. „Dnes je tu napríklad folklórna skupina Poničan z Poník,“ dodala.

„Folkloristi chodia od domu k domu, od dolného konca dediny na horný. Domácim povinšujú a povykrúcajú ich. Ľudia im za to dajú výslužku. Je to podobné ako v iných dedinách,“ priblížila.

Nakoniec sa domáci a hostia, ktorých je z roka na rok viac, stretnú na námestí, kde je pripravené občerstvenie. Aj so špecialitami zo zabíjačky, ktorá bola v centre obce už v skorých ranných hodinách.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery z fašiangov v Španej Doline!

V OBRAZOCH: Fašiangové zvyky v Španej Doline predvádzali folkloristí
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM