Michal Majer Rôzne

Spájanie škôl prijímajú pedagógovia s rozpakmi

Pripravované spájanie stredných škôl Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) prijímajú pedagógovia, rodičia a ich deti s rozpakmi a obavami. Kým napríklad v Poltári školské rady i zástupcovia rodičov po počiatočnej nedôvere zlúčenie nakoniec pri

„Za spojenie našej školy so Strednou odbornou školou hotelových služieb a obchodu na sídlisku Podborová rodičia nie sú,“ povedala TASR riaditeľka Spojenej školy na Lieskovskej ceste vo Zvolene Anna Škovierová. O tom, že sa majú spojiť ich informovali iba 4. marca. Združenie rodičov sa zišlo 24. marca a ich postoj bol odmietavý. BBSK vyvolalo v stredu 30. marca stretnutie oboch školských rád, na ktorom vysvetľovalo svoje rozhodnutie zlúčiť školy. Dôvodom je najmä nedostatok financií a s tým spojené šetrenie, ktoré má ročne v kraji ušetriť asi jeden milión eur. „Rozišli sme sa s tým, že kraj ešte posúdi naše argumenty proti rýchlemu spojeniu oboch škôl. Ak by sme sa totiž museli spojiť, bolo by dobre sa na to dostatočne pripraviť, na čo potrebujeme ešte aspoň jeden rok,“ povedala riaditeľka školy. Podľa nej na stretnutí bol k ich návrhu ústretový aj sám predseda BBSK Vladimír Maňka.

Škovierovej sa napríklad nepáči, že ich žiaci majú prejsť na školu na Podborovú, ich škola sa má vyradiť zo siete a na novom pôsobisku ostanú len ich odbory. Navyše, škola na Podborovej má už dnes 900 žiakov a s ich študentmi by ich bolo okolo 1200, čo sa jej zdá už prehnané. „Žiaci nie sú tovar, určený na sklad – tu budeš, lebo tu sa zmestíš,“ konštatovala. Nechuť spájať sa so Spojenou školou v Detve panuje aj v tamojšom gymnáziu. Jeho školská rada zlúčenie odmietla. Naopak, rada Spojenej školy návrh podporila. Vedenie gymnázia chce všetky svoje argumenty proti zlúčenie predniesť na stretnutí s predsedom BBSK 8. apríla.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM