Monika Obrtalová Kultúra

Sovičky a dravce

Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici v spolupráci s CHKO Ponitrie a združením na ochranu dravcov na Slovensku pripravilo pre Banskobystričanov jedinečnú výstavu fotografií slovenského ornitológa Stanislava Harvančíka pod názvom Dravce a sovy.

Ornitológ Stanislav Harvančík fotografuje dravce a sovy už viac ako 30 rokov. Hodiny na ne striehne v prírode aby nahliadol do ich súkromia a zachytil ich pri kŕmení mláďat, hľadaní pot¬ravy, či počas samotného letu. Zo zozbieraných fotografií autor pripravil viaceré zaujímavé publikácie. Milovníkom prírody nemusíme predstavovať knihy Sovy Slovenska vo fotografii, či knihu Dravé vtáky Slovenska vo fotografii.

Obe publikácie si môžu návštevníci v čase výstavy zakúpiť priamo v priestoroch Tihányiovského kaštieľa. „Výstava prezentuje mnohoročnú fotografickú prácu známeho slovenského ornitológa a fotografa prírody Stanislava Harvančíka. Fotografovanie tak plachých živočíchov akými sú dravce a sovy je vzhľadom na ich prirodzené správanie mimoriadne náročné. Za každým vyhotoveným obrázkom je preto nepredstaviteľné množstvo času a úsilia fotografa,“ pripomína zoologička Stredoslovenského múzea Lenka Sedliaková.

Výstavu Dravce a sovy v Tihányiovskom kaštieli dopĺňajú zbierkové predmety z prírodovedného fondu Stredoslovenského múzea v Banskej Bystrici. Prezentácia je zároveň obohatená o nahrávky hlasov jednotlivých dravcov a sov. Návštevníci výstavy sa môžu tešiť aj na online kameru prostredníctvom ktorej nahliadnu do súkromia hniezd niekoľkých dravcov hniezdiacich v západnej Európe.

Zdroj: Stredoslovenské múzeum Foto: internet

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM