Monika Obrtalová Rôzne

SOS pre zvieratká s pozitívnou odozvou

V sobotu 1. októbra sa v Banskej Bystrici, podobne ako v Bratislave, uskutočnil prvý ročník charitatívno-kultúrneho podujatia SOS pre zvieratká. Mestský park zaplnilo počas dňa približne 600 návštevníkov, pre ktorých bol pripravený bohatý kultúrny a

„Naším cieľom bolo poukázať na aroganciu a nevšímavosť ľudí vo vzťahu k zvieratám, na význam kastrácií, či na zásadné rozdiely medzi chovateľmi a množiteľmi, ako aj na konkrétnu finančnú, materiálnu a adopčnú pomoc zúčastneným útulkom, karanténnym staniciam a občianskym združeniam, ktoré sa venujú pomoci opusteným zvieratkám,“ konštatovala po podujatí Milota Luptáková z Karanténnej stanice mesta Banská Bystrica, ktorá funguje vo Zvolene. Podujatie moderoval Igor Šimeg, o dobrú náladu sa postarali hudobné skupiny a speváci. Medzi interpretmi nechýbala ani kapela VZNCH (s primátorom Banskej Bystrice Petrom Gogolom) spolu s Dagmar Rostandt, Alan Mikušek, jazzová speváčka Dáša Libiaková a skupiny Schody a Rock Reunion. Všetci účinkujúci vystúpili bez nároku na honorár.

V rámci sprievodného programu mohli návštevníci vidieť ukážky práce záchranárskych psov z Ružomberka, agility klubu z Banskej Bystrice, nechýbali ukážky psíkov z útulkov (aj z Karanténnej stanice mesta Banská Bystrica, ktorá funguje vo Zvolene), canisterapie, dog dancingu a k dispozícii bola aj veterinárna poradňa špecialistov. Verejnosť mala možnosť prispieť na činnosť rôznych útulkov a občianskych združení (karanténne stanice Zvolen a Fiľakovo, útulky Strážni anjeli, Pes v núdzi, Túlava labka, Šťastný domov, Tuláčik, Bundášik a útulok Revúca), ktorí sa venujú pomoci opusteným zvieratkám. Každý, kto na podujatie prišiel, mohol pomôcť materiálne, finančne, resp. adopciou psíka priamo počas podujatia. Podporiť práva zvierat bolo možné aj podpísaním petície proti usmrcovaniu zdravých zvierat.

Zástupcovia útulkov a karanténnych staníc si doniesli so sebou 30 psíkov, z ktorých priamo počas podujatia adoptovali 14 psíkov, z čoho štyri zvieratá boli z Karanténnej stanice mesta Banská Bystrica. Návštevníci v rámci materiálnej zbierky najviac prispievali starším textilom, dekami, matracmi, krmivom, obojkami, vôdzkami a pod. V rámci finančnej zbierky sa vyzbieralo 300 eur, ktoré organizátori rozdelili medzi všetky zúčastnené útulky a karanténne stanice.

Zdroj: Mesto Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM