Marcel Páleš Správy

Smutný rebríček nezamestnanosti: V prvej päťke až tri okresy z nášho kraja

Okresy Banskobystrického kraja majú zväčša dlhodobo nemalú mieru nezamestnanosti a patria medzi rizikovejšie územia, kde je skôr problém nájsť si prácu. Pre mladých ľudí je to obzvlášť ťažké.

Ilustračný obrázok k článku Smutný rebríček nezamestnanosti: V prvej päťke až tri okresy z nášho kraja
Zdroj: TASR

Situácia v nezamestnanosti na Slovensku je nepriaznivá. Pozreli sme sa na štatistické údaje Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Banskej Bystrici. Čo hovoria čísla?

R. Sobota, Revúca a Poltár vedú

Podľa celoslovenských štatistík máme nelichotivo v poradí podľa miery evidovanej nezamestnanosti v SR až tri okresy z prvej päťky. Z prvého miesta je to Rimavská Sobota (33,96 %), z druhého Revúca (33,62 %) a z piateho Poltár (28,16 %). Ďalej na deviatom figuruje Lučenec (24,98 %) a na dvanástom Veľký Krtíš (23,33 %).

Najlepšie je na tom spomedzi Banskobystrického kraja okres Banská Bystrica (9,52 %), ktorý je na druhej strane tabuľky, a teda na 63. mieste. Prvých šesť miest spodnej časti tabuľky, čiže okresy s najmenšou mierou nezamestnanosti, suverénne vedie Bratislava (I, IV, V, III, II) a Senec. Ide o čísla medzi 4,93 a 5,91%. Čo sa prvej osemnástky najnezamestna­nejších okresov týka, vedú ich Prešovský (20,52 %) a Banskobystrický kraj (19,80 %).

Najrizikovejšie skupiny obyvateľstva

Najrizikovejšie skupiny ľudí, ktorí majú najťažšiu pozíciu na trhu práce, sú mladí do 25 rokov, ľudia po 50-tke a dlhodobo nezamestnaní. „Mladých nezamestnaných do 25 rokov je na Slovensku 76 392 osôb, z toho je 24 643 absolven­tov," informoval minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD).

Ako vyzerá nezamestnanosť mladých v okresoch nášho kraja, kde je jej miera najvyššia? V Rimavskej Sobote je nezamestnaných 14 825, z toho mladých (do 25) rokov 2661, od 25 do 29 rokov ďalších 1909. V Revúcej je evidovaných 7177 nezamestna­ných, z toho 1177 do 25 rokov a 926 medzi 25 a 29 rokov. Okres Poltár hlási 3387 evidovaných nezamestnaných, z čoho je necelých 900 mladých ľudí do 29 rokov.

Nie sú nadšení

Ako badať, mladých medzi nezamestnanými je dosť. Ako sme ich aj v predchádzajúcom článku o nezamestnanosti spovedali, nie sú s aktuálnou situáciou nadšení. Väčšina nachádzajú prácu horko-ťažko a mimo oblasti, ktorú vyštudovali. Poväčšine si nevyberajú a sú radi, ak vôbec niečo nájdu. Nejeden je preto nútený vycestovať do zahraničia.

Foto: ilustračné

nezamestnanosť SR
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM