Monika Obrtalová Rôzne

Smutný osud stromčekov v Národnej ulici

Mestská zeleň to v Banskej Bystrici nemá jednoduché. Na mnohých miestach je opakovane poškodzovaná a stráca tak svoju esteticko-architektonickú funkciu. Predmetom neustáleho ničenia vandalmi sú aj vzácne stromčeky v Národnej ulici a to aj napriek tom

V prípade stromčekov v Národnej ulici ide o vzácny druh previsnutého červenolistého buka lesného, ktorý sa v parkových úpravách nepoužíva často. „Uvedený druh dreviny je špeciálne navrhnutý pre lokalitu Národnej ulice, ktorú architektonicky dotvára, z kompozičného hľadiska umocňuje pohľad na Urpín – Kalváriu a vstupnú bránu objektu Štátnych lesov. Svojim jedinečným tvarom sa stáva líniovou dominantou Národnej ulice,“ hovorí Slávka Mareková zo Záhradníckych a rekreačných služieb mesta Banská Bystrica, ktoré sa o verejnú zeleň v meste starajú.

V Národnej ulici je celkovo zasadených 8 stromov, z ktorých je v súčasnosti poškodených 5 kusov. Aj keď sa jednotlivé prípady riešili s políciou, ich páchateľ je dodnes neznámy. „Stromčeky na tomto mieste sme vysádzali už trikrát. Po prvom poškodení sme dokonca 1,8 metra vysoké dreviny nahradili stromami s výškou 4,5 metra s hrubším kmeňom. Ani to však vandalov nezastavilo,“ vysvetľuje Mareková. Ako ďalej pokračuje, stromčeky na tejto ulici vraj nepoškodzujú len vandali. Na ich zdravotný a estetický stav vplýva aj mechanické poškodzovanie drevín počas výkonu zimnej údržby, kontaminácia pôdy chemickými látkami spôsobená čistiacimi prostriedkami z priľahlých obchodných prevádzok, ale aj parkovanie a prejazd automobilov a zásobovania.

Napriek svojmu neustálemu poškodzovaniu sa polámané stromčeky dočkajú aj tentokrát nahradenia novými. „Poškodených 5 kusov plánujeme nahradiť v jesennom období tohto roku, najneskôr do polovice novembra,“ uvádza Mareková. Či vandali poškodia stromčeky opäť, je otázne. V pláne údržby verejnej zelene na rok 2011 je však zahrnuté technické vylepšenie kovovej konštrukcie, ktorá chráni kmeň dreviny. To by mohlo znamenať definitívny koniec ničenia týchto vzácnych stromov.

gr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM