Jakub Forgács Rôzne

Smutné ZÁBERY z Bystrice: Vzácny kaštieľ v dezolátnom stave slúži ako útočisko pre bezdomovcov

Mesto pod Urpínom sa môže pýšiť množstvom unikátnych pamiatok s veľkou historickou hodnotou. Nie každej sa však ušlo rovnakej pozornosti a mnohé chátrajú. S našim štábom sme sa boli pozrieť na jednu z nich.

Ilustračný obrázok k článku Smutné ZÁBERY z Bystrice: Vzácny kaštieľ v dezolátnom stave slúži ako útočisko pre bezdomovcov
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Bárczyovský kaštieľ sa nachádza za Furmanskou krčmou na Sládkovičovej ulici v Radvani. V súčasnosti je táto vzácna baroková historická pamiatka v dezolátnom stave a v jej útrobách našli svoje útočisko bezdomovci. O tom, aký zlý je jej stav, sme sa presvedčili sami.

Objekt už z diaľky nepripomína historickú pamätihodnosť. Zarastenou húštinou sa dostávame k rozpadnutým múrom, v ktorých okolí je všade veľký neporiadok, rozbité elektrospotrebiče a sklo. Okná či strechu by sme na kaštieli tiež hľadali márne. Mali sme však šťastie na dvojicu svojvoľných „nájomníkov“ tohto priestoru, bezdomovcov, ktorý sa však hľadáčiku nášho fotoaparátu vyhli a počas našej návštevy majstrovali niečo v húštine.

„Tomuto hovoria pamiatka? Tak nech sa k nej potom aj podľa toho správajú. Ak už niečo má hodnotu, mali by sme to šetriť a uchovávať pre ďalšie generácie,“ hnevala sa pani Lucia Kavecká z Podhája, ktorú sme odchytili na neďalekej Sládkovičovej ulici. Podľa jej slov by sa s kaštieľom mali určite niečo urobiť. „Čo najskôr, kým ešte stoji aspoň niečo z neho,“ dodala.

Študent Andrej Jurík (16) o pamiatke s historickou hodnotou ani nevedel. „Netušil som, že tam je nejaký kaštieľ. Možno aj preto, že to miesto je tak zarastené, pre ľudí nevyzerá veľmi lákavo. Nemal som sem dôvod chodit alebo sa oň viac zaujímať,“ povedal. Jeho priateľka Lenka (17) doplnila, že keby sa táto pamiatka zrekonštruovala a okolie sa trochu vyčistilo, mohol by na jej mieste vyrásť pekný hájik s lavičkami.

Téme Bárczyovského kaštieľa sa na našom portáli ešte budeme venovať!

Dezolátny stav banskobystrického kaštieľa, ktorý obývajú bezdomovci
15
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Dezolátny stav banskobystrického kaštieľa, ktorý obývajú bezdomovci
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM