Rôzne Správy

Smutné výročie ničivého POŽIARU: Bystrica bola v plameňoch, zomrelo vyše 130 ľudí, FOTO

Horiace seno sa roznieslo po strechách domov, ktoré boli spravidla pokryté šindľom. Túto hrozivú udalosť si pred rokmi pripomenulo plné Námestie SNP.

Ilustračný obrázok k článku Smutné výročie ničivého POŽIARU: Bystrica bola v plameňoch, zomrelo vyše 130 ľudí, FOTO
5
Galéria
Zdroj: TASR/Dušan Hein

Z 3. na 4. augusta 1761 rokmi postihol Banskú Bystricu ničivý požiar. Vypukol okolo 21.00 hod. v severnej predmestskej časti mesta Hámor, odkiaľ sa rýchlo šíril. „Práve dul silný vietor, až víchor, a ten potom roznášal tieto plamene, smeroval ich práve do centra mesta,“ priblížil na pred rokmi profesor histórie Pavol Martuliak.

Tie zachvátili viaceré stodoly plné sena a senníky. Horiace seno sa roznieslo po strechách domov, ktoré boli spravidla pokryté šindľom. Zásluhou tohto horľavého materiálu sa požiar rýchlo šíril do centra. „Tomu požiaru padlo za obeť do 200 domov v celej Banskej Bystrici, snáď ostala trošku ušetrená Horná Strieborná ulica,“ dodal Martuliak s tým, že sa dostal aj k hradnej časti a vyhoreli všetky hradné objekty.

Túto ničivú udalosť si v auguste 2011, na 250. výročie požiaru, pripomenuli Banskobystričania aj na Námestí SNP. Program Bystrica v plameňoch s virtuálnym požiarom Radnice mal pripomenúť smutnú kapitolu dejín a udalosť, ktorý si vyžiadala vyše 130 ľudských životov.

Ľudia, ktorí si program prišli pozrieť, vtedy zaplnili celé námestie. Pripomenúť si ho môžete v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Bystrica si pred rokmi pripomenula smutné výročie ničivého požiaru
5
Galéria
Zdroj: TASR/Dušan Hein
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM