Marcel Páleš Správy

Smutné chvíle pre zamestnancov Smrečiny: Vyše 160 ľudí dostane vyhadzov

Od konca mája bola skrachovaná banskobystrická firma Smrečina Hofatex v konkurze. Od utorka bude správca zamestnancom odovzdávať výpovede.

Ilustračný obrázok k článku Smutné chvíle pre zamestnancov Smrečiny: Vyše 160 ľudí dostane vyhadzov
Zdroj: TASR

Ako pre agentúru SITA uviedla odborová predáčka v tomto podniku Helena Šikulová, výpovede dostane vyše 160 zamestnancov, vrátane všetkých robotníkov. V podniku zatiaľ zostáva pracovať len päť ľudí z finančného a personálneho oddelenia.

Smrečinu už odpojili od elektriny

Na mieste budú aj pracovníci banskobystrického úradu práce, ktorí tak prepusteným uľahčia hneď sa zaevidovať a požiadať o podporu v nezamestnanosti. Šikulová očakáva, že zamestnanci budú súhlasiť s výpoveďami dohodou, keďže tak budú mať hneď nárok na podporu v nezamestnanosti.

Po výpovede si zamestnanci nebudú chodiť priamo do Smrečiny, ale do prenajatých priestorov pri podniku, keďže Smrečinu už energetici odpojili od dodávok elektriny.

Po výpovede na vysunuté pracovisko

Vedúca oddelenia sprostredkovania a poradenstva na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny v Banskej Bystrici Zuzana Bartkovičová potvrdila, že po dohode s vedením podniku zriadi úrad v mieste podávania výpovedí dočasné vysunuté pracovisko.

Okrem zaevidovania medzi uchádzačov o prácu tam pracovníci úradu prepusteným zamestnancom poskytnú aj poradenské služby. Podľa zatiaľ posledných oficiálnych informácií bola ku koncu apríla v okrese Banská Bystrica 9,52-percentná nezamestnanosť.

Smrečina Hofatex, výrobca drevovláknitých izolačných dosiek pre stavebníctvo, bola od decembra v reštruktura­lizácii. Od 26. apríla ostávali jej zamestnanci postupne doma so 60 percentami mzdy a 14. mája, keď ich tam reálne pracovalo len zhruba 20, firma úplne zastavila výrobu. Jej reštrukturalizačný správca podal návrh na vyhlásenie konkurzu 6. mája, konkurz je vyhlásený od 27. mája.

Foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM