Jakub Forgács Šport

SMUTNÁ správa pre Bystricu: Aj v roku 2024 príde o OBĽÚBENÝ športový sviatok

Banskobystrický pohár, jeden z najväčších plaveckých mítingov na Slovensku, býval zaradený do kalendárov svetovej ako aj európskej strešnej plaveckej organizácie. Žiaľ, nedočkáme sa ho.

Ilustračný obrázok k článku SMUTNÁ správa pre Bystricu: Aj v roku 2024 príde o OBĽÚBENÝ športový sviatok
4
Galéria
Zdroj: Plavecký oddiel UMB

Naposledy sa Banskobystrický pohár uskutočnil v roku 2019. Organizátorom z Plaveckého oddielu Univerzity Mateja Bela Banská Bystrica sa podujatie kvôli pandémii COVID-19 nepodarilo zorganizovať v rokoch 2020, 2021, pre neistú epidemiologickú situáciu ani v roku 2022 a v roku 2023 sa nekonalo z dôvodu enormných zvýšení cien energií a rekordnej inflácie. Informoval o tom Plavecký oddiel UMB Banská Bystrica.

Podarí sa reštart?

Filozofiou podujatia Banská Bystrica Cup je predstavovať na Slovensku európske ale aj svetové hviezdy plávania, ktoré by boli vzorom pre našu mládež a zároveň lákadlom pre širokú verejnosť. "V histórii pretekov sme evidovali prihlášky pretekárov už z 33 krajín celého sveta. Privítali sme takú elitnú plaveckú spoločnosť, aká sa v slovenských bazénoch bežne nestretávala. V Banskej Bystrici sme predstavili troch olympijských víťazov, najrýchlejšiu ženu planéty, majstrov sveta a Európy, bojovalo sa o účasť na Olympijské hry, Majstrovstvá sveta, svetovú Univerziádu, Majstrovstvá Európy – úspešne,“ povedal Milan Záborský manažéra a riaditeľ pretekov.

„Ceny nielen energií, kolabujúce firmy, ktoré sa snažia vôbec prežiť, nedávajú záruky na naplnenie rozpočtu podujatia takého významu a už získaného kreditu ani v roku 2024. Sponzori sa ani náhodou nehrnú. Dotácia zo Slovenskej plaveckej federácie by nám nepokryla náklady ani na prenájom bazéna,“ pokračuje Záborský.

„Banskobystrický plavecký míting dokázal svoju životaschopnosť a v tomto trende sme chceli pokračovať. Latka je postavená mimoriadne vysoko. Nechceme a nebudeme usporadúvať preteky, len aby boli a dostať ich na úroveň tzv. púťových pretekov. Snáď sa nám ešte niekedy podarí reštart nášho podujatia, ktoré malo svoje miesto medzi poprednými podujatiami európskeho formátu,“ dodal na záver Milan Záborský.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Skvelé plavecké divadlo na Banská Bystrica Cup 2019
4
Galéria
Zdroj: Plavecký oddiel UMB
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM