Monika Obrtalová Iné športy

Smútime, zomrel hráč s veľkým H...

Slovenský hokejista Pavol Demitra je mŕtvy. Vo veku 36 rokov zahynul v stredu v Rusku po páde lietadla kapitán slovenskej reprezentácie na vlaňajšom a predchádzajúcom olympijskom turnaji i na tohtoročných domácich MS, bronzový medailista z MS 2003. O

Smrť ikony slovenskej hokejovej reprezentácie postupne potvrdzovali mnohé zdroje. Postupne sa potvrdila aj smrť troch českých hokejistov Jana Mareka, Josefa Vašíčka a Karla Rachůnka, pričom zdroje uviedli, že zahynulo 45 zo 47 cestujúcich. Prežil jeden člen posádky. A podľa Piotra Prichodka, agenta ruského hokejistu Alexandra Galimova, prežil aj jeho klient, hlásil web periodika Sovetskij Sport. „Galimov má popáleniny na 80 percentách tela, člen posádky má okrem masívnych popálenín zlomené kosti a tržné rany,“ povedal agentúre Interfax Viktor Berezing z oddelenia popálenín a traumatológie.

Stroj sovietskej výroby Jak-42 havaroval v blízkosti mesta Jaroslavľ, zhruba 250 kilometrov severovýchodne od Moskvy. Po vzlietnutí mal okamžite problémy a krídlom vraj zachytil riadiacu vežu, k pádu došlo necelých 1000 metrov od dráhy. Podľa agentúry RIA Novosti sa lietadlo zrútilo a začalo horieť, časť trupu skončila v rieke Volga. K nehode došlo o 16.00 hodine moskovského času (14.00 h SELČ). Letecké úrady tvrdia, že lietadlo prešlo pred štartom všetkými rutinnými kontrolami a bolo v dobrom stave. Ruský prezident Dmitrij Medvedev vyjadril sústrasť príbuzným obetí a podľa vyjadrenia hovorcu sa miesto nešťastia chystá aj osobne navštíviť. Premiér Vladimir Putin vyslal na miesto havárie, nachádzajúce sa asi 15 kilometrov východne od mesta Jaroslavľ, ministra dopravy.

Výprava Lokomotivu cestovala do bieloruského Minsku, kde sa mal hrať vo štvrtok zápas s domácim Dinamom. Na prvý duel novej sezóny Kontinentálnej hokejovej ligy sa chystali okrem Demitru aj českí hokejisti, pričom všetci traja boli svetoví šampióni. Podľa gazeta.ru boli na palube občania týchto dvoch krajín, ako i občania Ruska, Nemecka, Lotyšska, Bieloruska, Švédska a Kanada. Prvý zoznam obetí, ktorý zverejnili ruské médiá, potvrdil aj smrť známeho švédskeho brankára Stefana Liva, dvojnásobného majstra sveta a olympijského víťaza. Takisto zahynuli známi obrancovia z NHL, Lotyš Karlis Skrastinš a Bielorus Ruslan Salej.

Prezident KHL Alexander Medvedev vystúpil s mikrofónom na ľadovej ploche počas prerušeného zápasu medzi Julajevom Ufa a Atlantom Mytišči: „Po rýchlom prerokovaní situácie s oboma mužstvami sme sa rozhodli zápas ukončiť. Každý má v tíme Jaroslavľu niekoho blízkeho, kamaráta. Nikto si nevie predstaviť, ako by tento zápas mohol pokračovať a ako by sa dalo tešiť z víťazstva.“ Následne Medvedev vyhlásil minútu ticha za zosnulých. Vedenie KHL zvolalo mimoriadne stretnutie, aby prerokovalo opatrenia, ktoré treba spraviť.

Hokejový klub Lev Poprad, nový účastník Kontinentálnej hokejovej ligy, so zdrvením prijal informáciu o tragédii v hokejovom klube Lokomotiv Jaroslavľ. „Vedenie HC LEV Poprad, realizačný tím i všetci hráči vyjadrujú úprimnú sústrasť a hlbokú spoluúčasť rodinám a pozostalým obetí leteckej tragédie, ktorá sa stala dnes v Jaroslavli,“ povedal pre TASR Pavol Gmitter, manažér pre vzťahy s verejnosťou. Klub sovju sústrasť vyjadril aj na svojej oficiálnej stránke.

Na smutnú správu okamžite zareagoval aj Pro Hokej. Riadiaci orgán domácej extraligy z dôvodu piety zrušil na štvrtok plánovanú tlačovú konferenciu pred novou sezónou. V Trenčíne členovia tamojšej Dukly i fanúšikovia chystali na večer pietnu spomienku na Pavla Demitru. Reportérovi TASR hovorca mesta Richard Nemec potvrdil, že po aktivite fanúšikov na sociálnej sieti sa večer od 18.30 pred zimným štadiónom uskutoční sviečková spomienka. Na sekretariáte Dukly sviečka horela už podvečer a funkcionári sa chystali na halu vyvesiť čiernu zástavu. Dubnický rodák v Trenčíne pôsobil pred odchodom do NHL a počas jej výluky v sezóne 2004/2005 vytvoril v domácej extralige vtedajší rekord 99 kanadských bodov, ktoré nazbieral v 66 zápasoch. Hokejoví fanúšikovia sa schádzajú aj v Moskve na Červenom námestí v blízkosti Kremľa na počesť zosnulých hráčov Lokomotivu a ďalších obetí tragédie. V Minsku zase kladú kytice pred štadión miestneho Dinama.

Zdroj: TASR Foto: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM