Jakub Forgács Iné športy

Smelé plány bystrického džudistu Benjamína (16): Chcem byť majstrom sveta aj Európy

Ja talentovaný a do džuda dáva všetko. Benjamín Maťašeje si dáva len najvyššie ciele. Aj to, ako sa pripravuje, prezradil v rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku Smelé plány bystrického džudistu Benjamína (16): Chcem byť majstrom sveta aj Európy
20
Galéria
Zdroj: archív Benjamína Maťašeje

Mladý Bystričan Benjamín Maťašeje (16) je talentovaným džudistom. Žiak Strednej športovej školy v Banskej Bystrici súťaží momentálne v kategórii dorastencov (do 18 rokov) vo váhe do 90 kg a žne nemalé úspechy. Ako sme sa dozvedeli, aj jeho plány sú preto poriadne smelé.

Od koľkých rokov sa venuješ džudu a čím si ťa tento šport získal?

Džudu sa venujem asi od roku 2010, teda približne od svojich siedmich rokov. Rodičia ma na tento šport prihlásili hlavne preto, lebo som bol veľmi neposedné a živé dieťa a potreboval som sa hýbať. Zo začiatku ma džudo až tak nebavilo a boli chvíle keď, som vymýšľal aj s hokejom či futbalom. Vtedy zakročili rodičia. Vraj džudo je pre mňa ten najlepší šport a dva športy naraz sa naplno robiť nedá. Teraz som im za to vďačný. To, že som to vtedy nevzdal, je to najlepšie, čo som urobil, pretože teraz je džudo celý môj život, baví ma a napĺňa.

Trénovať som začal v klube JK Dukla Banská Bystrica (teraz ŠK Dukla BB) pri trénerovi Jánovi Gregorovi ml. Klubu som ostal verný doteraz.

Skĺbiť tréningy so školou asi nie je sranda. Ako to stíhaš?

Momentálne navštevujem Strednú športovú školu v Banskej Bystrici, kde som v druhom ročníku tzv. športového gymnázia. Nie je ľahké zladiť plnohodnotne školu a zároveň sa naplno venovať športu. Uvedomujem si, že športové šťastie je vrtkavé a môže sa zo dňa na deň zmeniť, preto je dôležité mať aj „zadné vrátka“. Vymeškané učivo sa snažím dobiehať ako sa len dá. Teraz chodím napríklad na doučovanie z matematiky.

Čo všetko patrí k tvojej príprave?

Tréningy mám každý deň. Štyrikrát do týždňa mám tréningy dvakrát denne. Denne mám džudo tréning, ktorí pozostáva buď z nácvikov a zdokonaľovania techník alebo takzvaných randori – teda už zápasu s využitím naučených techník. Najcennejšie tréningové skúsenosti zbieram aj na sústredeniach a tréningových kempoch, kde sa zídu najlepší džudisti z rôznych krajín.

Na svojom konte máš už viacero úspechov aj z európskych podujatí. Iba nedávno si na Cadet European Judo Cup Fuengirola v Španielsku získal medailu. Ktoré výsledky považuješ za svoje najväčšie?

Áno, tento rok som odštartoval na Európskom dorasteneckom pohári kde som vybojoval bronzovú medailu. Cením si každú jednu medailu z Európskych pohárov. Minulý rok sa mi podarilo vybojovať tri bronzové a jednu striebornú. Za svoj najväčší úspech považujem 5. Miesto z majstrovstiev sveta dorastencov 2019 z Kazašskej Almaty, kde mi v súboji o bronz medaila unikla len veľmi tesne. Som hrdý na to, že momentálne sa nachádzam vo svetovom rankingu svojej vekovej a váhovej kategórie na druhom mieste. A urobím všetko preto, aby som sa dostal na prvú priečku.

Máš popri škole a tréningoch čas aj na priateľku?

Veľa trénujem a cestujem, na hľadanie partnerky nemám zatiaľ veľmi čas. :)

Mnohým môže prísť džudo ako vcelku drsný šport. Prihodili sa ti už za tie roky aj nejaké zranenia?

Zatiaľ našťastie nie a verím, že to tak aj zostane. Dávam si záležať na regenerácii. Dobré podmienky mi na to, ako zmluvnému športovcovi, poskytuje regeneračné centrum VŠC Dukla. Mám úžasného fyzioterapeuta Jána Straského. Snažím sa plávať, chodiť na masáže, dostatočne spať a vôbec dbať o správnu životosprávu.

Džudo možno vyzerá, pre tých čo ho nepoznajú, ako drsný šport. Je to však veľmi všestranný šport. Prvé čo sa učia už maličké deti, je práve to, ako správne padať a neublížiť sebe ani súperovi.

Chcel by si sa džudu venovať aj profesionálne, po skončení štúdia alebo máš iné plány?

Áno, chcel, džudo je láska na celý život. :0 Mám výhodu, že som Banskobystričan, lebo vo VŠC Dukla sú vytvorené dobré podmienky aj na profesionálnu športovú dráhu. Ale rád by som popri tom vyštudoval aj vysokú školu.

Je aj nejaký cieľ či méta, ktorú by si chcel ako džudista dosiahnuť? ˇ

Mojím cieľom a snom je, asi ako u každého zapáleného športovca, reprezentovať krajinu na olympijských hrách. Niektorí sa možno uspokoja iba s účasťou na olympiáde, no ja ju chcem vyhrať a zažiť ten pocit stáť na stupni pre víťazov. Samozrejme, je to cesta náročná, ale toto je môj najväčší sen, do ktorého dám všetko. Sústrediť sa však musím hlavne na to, čo je teraz.

Čo ťa čaká v najbližších týždňoch či mesiacoch?

Najbližšie, koncom marca, ma čaká Európsky pohár v ruskej Tule, kde som mimochodom minulý rok získal svoju prvú medailu z Európskeho pohára.

A potom sa budem pripravovať na vrcholové podujatia, na ktoré som sa už kvalifikoval. Na tento rok som si dal tri najvyššie ciele, a to stať sa majstrom sveta, majstrom Európy dorastencov a získať medailu na majstrovstvách Európy juniorov. Teraz si môžete myslieť, že čo to je za prehnane sebavedomého chlapca, ale tak to nie je. Ja len premieňam svoje sny na ciele, do ktorých hodlám dať všetko, čo vo mne je a urobiť z nich skutočnosť.

Keď práve nie si na tréningoch či v škole, ako najradšej tráviš voľný čas?

Vo svojom voľnom čase, ktorého nie je veľa, počúvam hudbu, rád chodím do kina s kamarátmi, občas si ideme sadnúť na nejaké dobré jedlo. Tým, že veľa cestujeme na zahraničné turnaje, mám aj to šťastie, že môžem vidieť svet.

Fotky mladého bystrického džudistu si môžete pozrieť v priloženej galérii!

V OBRAZOCH: Talentovaný bystrický džudista Benjamín Maťašeje
20
Galéria
Zdroj: archív Benjamína Maťašeje
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM