Správy

Slovenský atletický zväz zrušil dočasnú suspendáciu chodca Mateja Tótha

Slovenský atletický zväz (SAZ) uznal argumenty chodca Mateja Tótha, ktorými obhajoval nezrovnalosti v jeho biologickom pase, a zrušil jeho dočasné pozastavenie činnosti.

Ilustračný obrázok k článku Slovenský atletický zväz zrušil dočasnú suspendáciu chodca Mateja Tótha
Zdroj: TASR

Rozhodnutie národnej organizácie však ešte poputuje na novovzniknutú Jednotku pre integritu atletiky, ktorá sa s ním môže, ale aj nemusí stotožniť. Na rozhodnutie má 21 dní od doručenia. Nasledujúca inštancia je Športový arbitrážny súd (CAS) vo švajčiarskom Lausanne.

„Disciplinárna komisia Slovenského atletického zväzu (SAZ) dospela na svojom zasadnutí v stredu 4. októbra v Bratislave k tomuto rozhodnutiu. DK jednohlasne rozhodla, že zo strany Mateja Tótha neprišlo k porušeniu žiadnych antidopingových pravidiel, a preto ruší jeho dočasný zákaz činnosti,“ povedal na tlačovej konferencii predseda disciplinárky SAZ Ivan Čillík.

„Pocity sú veľmi pozitívne a šťastné. Som veľmi rád, že DK SAZ rozhodla v môj prospech, čo som aj tvrdil pri prvom preskúmaní obvinení. IAAF sledovala moje hodnoty v rokoch 2009–2016, z 24 odberov bola len jedna vzorka mimo medzí. Išlo o nízke hodnoty hemoglobínu z roku 2016. Práveže vysoké hodnoty hemoglobínu ukazujú na podozrenia z dopingu. Mne namerali nízke. Podľa IAAF to mohlo byť spôsobené manipuláciou s krvou, teda tak, že by som si nechal odobrať vlastnú krv a potom som ju mal pred OH použiť,“ povedal Tóth.

O celom prípade bude teraz rozhodovať Jednotka pre integritu atletiky. Tá už po prvom vypočutí olympijského víťaza na 50 km z Ria 2016 pred DK SAZ dostala všetky vtedajšie podklady a analýzy. Tóthov spis obsahoval 25 príloh, 250 strán, sedem expertných stanovísk odborníkov z oblasti hematológie a metabolomiky zo šiestich krajín sveta. SAZ po svojom stredajšom verdikte pošle organizácii aj ďalšie argumenty a analýzy. „Ja osobne aj celá disciplinárna komisia SAZ sme presvedčení o týchto argumentoch, a preto sme aj takto hlasovali. Sme si istí, že presvedčia aj Jednotku pre integritu atletiky. Analýzy boli všetky v prospech Mateja Tótha, ale každý odborník sa nato pozeral z iného pohľadu,“ pokračoval Čillík.

Predstavitelia SAZ zatiaľ nechceli presne popísať príčiny nezrovnalostí v biologickom pase, pre ktoré nemohol Tóth obhajovať na augustových MS zlato z Pekingu 2015. Aj keď pre SAZ je už prípad uzavretý, v medzinárodnom meradle ešte nie.

Generálny sekretár zväzu Vladimír Gubrický uviedol, že SAZ teraz čaká na právnu analýzu verdiktu, aby mohol Tóth opäť trénovať a súťažiť, ale aby neporušil žiadne pravidlá Svetovej antidopingovej agentúry (WADA).

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM