Jakub Forgács Správy

Slováci majú obavy o bezpečnosť: Ako sú na tom CO kryty v Bystrici?

Slovenská republika je bezpečnou krajinou. Okrem toho, kryty civilnej obrany v Bystrici sú plne funkčné a naďalej platí, že nie je dôvod na paniku.

Ilustračný obrázok k článku Slováci majú obavy o bezpečnosť: Ako sú na tom CO kryty v Bystrici?
Foto: Jozef Černek / Zdroj: Matica slovenská

Väčšina obyvateľov Slovenska má v súvislosti s vojnou na Ukrajine obavy o seba a svojich najbližších. Vyplýva to z on-line prieskumu na vzorke 1000 respondentov, ktorý sa uskutočnil od 25. februára do 1. marca.

Obavy o bezpečnosť

Na otázku „Máte v súčasnej situácii, v súvislosti s vojnou na Ukrajine, obavy o seba a svojich najbližších?“ odpovedalo 40,6 percenta respondentov, že má veľké obavy, 40,2 percenta, že má trochu obavy, a iba 19,2 percenta respondentov uviedlo, že nemá obavy.

Až 77,5 percenta odpovedajúcich pociťuje obavy z ekonomickej krízy, z rozpútania svetovej vojny má obavy 72,6 percenta a z rozšírenia vojnového konfliktu na Ukrajine na Slovensko 68,7 percenta opýtaných.

Mesto Banská Bystrica rozumie, že vojnový konflikt na Ukrajine prirodzene vzbudil u obyvateľov strach o bezpečnosť a s ním súvisiaci záujem o kryty civilnej ochrany. Pre spravodajský portál Dnes24.sk to uviedla hovorkyňa primátora Dominika Adamovičová.

Slovensko nie je v ohrození

„Hoci je situácia v našej susednej krajine vážna, Slovensko ako člen NATO, a ani mesto Banská Bystrica, nie sú v bezprostrednom vojenskom ohrození,“ uistila hovorkyňa.

Aj Ministerstva vnútra Slovenskej republiky (MV SR) potvrdzuje, že pravdepodobnosť jadrového útoku na Slovensku veľmi nízka.

„Slovenská republika je bezpečnou krajinou a členstvo v EÚ a NATO jej dáva istotu. Táto situácia je náročná pre všetkých, a to, čo si všetci najmenej želáme, sú v tejto chvíli hoaxy a neoverené informácie z pochybných zdrojov. Robíme všetko, čo je v našich možnostiach, aby sme vybavili obrovský dopyt po informáciách, a to nielen z našej krajiny,“ uviedla pre Dnes24.sk Júlia Andrejčíková z Tlačového odboru MV SR.

Napriek tomu si človek môže klásť otázku, kde v okolí svojho bydliska nájde bezpečný úkryt v prípade, že sa ozve hlasitý zvuk sirény.

Tak, ako v iných mestách na Slovensku, aj v Banskej Bystrici sa realizuje previerka, a teda pripravenosť krytov civilnej obrany. „Sú plne funkčné a pripravené na príjem ubytovania ukrývaných obyvateľov do 12 hodín od vyhlásenia mimoriadnej situácie alebo v čase vojny a vojnového stavu. Napriek tomu veríme, že ich nikdy nebudeme musieť použiť,“ pokračovala Adamovičová.

O tom, koľko je v Bystrici krytov a aká je ich kapacita, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM