Jakub Forgács Správy

Slová, z ktorých sa tlačia slzy do očí: Marcel napísal báseň pre obete TRAGÉDIE

Tragická dopravná nehoda, pri ktorej vyhaslo päť ľudských životov, otriasla celým Slovenskom. Svetlo sveta po nej uzrela báseň, ktorá reaguje na veľké nešťastie.

Ilustračný obrázok k článku Slová, z ktorých sa tlačia slzy do očí: Marcel napísal báseň pre obete TRAGÉDIE
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Šialená jazda generálneho sekretára Slovenského deflympijského výboru Dušana Dědečeka mala tragické následky. Päť študentov zomrelo, ďalší sú vo vážnom stave v nemocnici. Tam skončil aj Dědečkov syn, ktorý bol počas nehody na mieste spolujazdca.

Nešťastie pod vplyvom

Muži zákona dali po príchode na zastávku MHD Zochova Deděčkovi fúkať a funkcionárovi deaflympionikov namerali 1,69 promile.

Vodič teraz čelí obvineniu z trestného činu všeobecného ohrozenia. V prípade preukázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov alebo na doživotie.

Tragédia zachytená v básni

Na tragickú udalosť zareagoval aj banskobystrický dramaturg, redaktor a moderátor, ktorý je zároveň literárnym autorom a hovorcom združenia Generácia Nula, Marcel Páleš. Pre obete tragédie napísal báseň.

„Báseň som napísať musel. Celý čas mi tragická udalosť, jej rozmer a ďalšie okolnosti hučali v hlave. Bol to pretlak pocitov, ktoré som chcel vyplaviť na povrch. V popredí tragédie sú mladí ľudia, ktorí mali život pred sebou… Každý jeden z nich mohol priniesť svetu niečo dobré… Slovensko potrebuje viac dobra, lebo nenávistných prejavov, šomrania a negativizmu je tu na rozdávanie. Stačí si zapnúť sociálne siete,“ uviedol pre spravodajský portál Dnes 24 Páleš, ktorému bolo ľúto, že vďaka ľudskej hlúposti a arogantnosti navždy odišli šikovní mladí ľudia.

„Báseň som dopísal uprostred noci, nechal ju do rána odstáť, skontroloval a ráno publikoval. Teším sa, že som tak zachytil pocity viacerých ľudí, v ktorých dochádza k podobným myšlienkovým pohybom. Žiaľ, život študentov už nikto nevráti. A ani slová mojej básne nezmiernia bolesť ich rodín,“ pokračoval básnik.

„Vždy ale pri podobnom písaní dúfam, že sa v správnych ľuďoch čosi dobré pohne,“ dodal.

Dojemnú báseň Marcela Páleša si môžete pozrieť na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

TRAGÉDIA v centre Bratislavy: Auto ZMIETLO zastávku plnú ľudí
43
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM