Monika Obrtalová Rôzne

Slová ľútosti z úst primátora aj župana

Slová smútku a ľútosti nad smrťou banskobystrického diecézneho biskupa Rudolfa Baláža, ktorý včera popoludní zomrel na následky krvnej embólie, vyjadrili aj predstavitelia mesta a kraja. Pre primátora Banskej Bystrice bol biskup "duchovnou autor

„S hlbokým zármutkom som prijal správu o smrti otca biskupa Rudolfa Baláža. Stretnutia s ním som vnímal ako komunikáciu s duchovnou autoritou, ktorá mala zároveň obrovský ľudský rozmer. Spomínam si na návštevu pri príležitosti jeho menín. Bol príjemne prekvapený a zdôraznil: Ste prvý primátor Banskej Bystrice, ktorý ma navštívil preto, aby mi gratuloval. Zotrvali sme v príjemnom rozhovore viac ako hodinu. Bol to skvelý spoločník, výrečný, pohotový, mal zmysel pre humor,“ vyjadril svoje pocity a spomienky na stretnutie s otcom biskupom primátor Peter Gogola v jeho kondolenčnom liste.

„V osobe biskupa Baláža stráca náš kraj nielen svojho biskupa, ale hlavne človeka, ktorý sa nebál presadzovať pravdu a spravodlivosť v tých najťažších chvíľach. Dokázal otvorene vystúpiť voči politikom a nebál sa kritizovať ich konanie hoci vedel, že to môže mať svoje následky. Obrovské poďakovanie patrí biskupovi Balážovi aj za to, že v roku 2003 navštívil Banskú Bystricu pápež Ján Pavol II. Zomrel muž pevnej viery a čestných životných postojov,“ vyjadril takýmto spôsobom svoju úprimnú sústrasť predseda BBSK Vladimír Maňka.

Zdroj: Mesto Banská Bystrica, TASR Foto: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM