Marcel Páleš Samospráva

Slnečné mesiace v Banskej Bystrici: Letné terasy to opäť istia!

Nejeden Banskobystričan si teplé dni v Banskej Bystrici automaticky spojí aj s chvíľami posedenia pod letnými terasami podnikov. Ako to s nimi bude tento rok? Zisťovali sme...

Ilustračný obrázok k článku Slnečné mesiace v Banskej Bystrici: Letné terasy to opäť istia!
Zdroj: TASR

Záujem je…

Minulý rok predstavoval 39 povolení na zvláštne užívanie miestnej komunikácie (MK) v súvislosti s umiestnením letných terás v centrálnej mestskej zóne. Aký je záujem podnikateľov o letné terasy tento rok?

„K dnešnému dňu Mesto BB eviduje 26 žiadostí. Uvedený údaj nie je konečný. Očakávame ďalšie žiadosti v najbližších týždňoch s postupným nástupom letnej turistickej sezóny,“ uviedla pre Bystricu 24 tlačová tajomníčka mesta Banská Bystrica Barbora Winterová.

Za koľko?

Pre rok 2013 oproti predošlému roku ostali poplatky (resp. daň) za užívanie verejného priestranstva nezmenené. V akých cenách sú tento rok? „Daň je 5 €, vyrubuje sa podľa lokality a doby umiestnenia za každý začatý deň a m²,“ informovala Winterová.

Rozdelenie územia mesta podľa lokalít pre určenie sadzby dane je nasledovné:

  • Centrum:

Nám. SNP, Nám. Š. Moysesa, Dolná ul.

  • Stred mesta:

Vajanského nám., Kuzmányho ul., Národná ul., Ul. J. Cikkera, Ul. F. Švantnera, Štefánikovo nábrežie, Kapitulská ul., Strieborné námestie atď…

  • Okrajové časti:

Zóny sídlisk Sásová – Rudlová, Fončorda, Radvaň, Podlavice a ostatné ulice v meste Banská Bystrica.

A čo podmienky?

Mesto má voči podnikateľom aj konkrétne reštrikcie pri umiestňovaní let. Terás. „Umiestnenie letnej terasy na komunikácii, resp. chodníku je zvláštnym užívaním miestnej komunikácie a je možné len na základe právoplatného povolenia cestného správneho orgánu (Mesto Banská Bystrica) podľa § 8 zákona o pozemných komunikáciách. Vydanie povolenia je spoplatňované podľa položky č. 82 písm. c/ sadzobníka správnych poplatkov, ktorý je prílohou zákona č. 145/1995 Z.z. o správnych poplatkoch, správnym poplatkom v základnej výške 80 € (od 1.12.2012 – zákon č. 286/2012) . V roku 2012 bola základný správny poplatok za vydanie povolenia 99,50 €,“ informovala Winterová.

Povolenie na zvláštne užívanie MK zároveňň stanovuje podmienky na umiestnenia letnej terasy s ohľadom na ochranu MK, jej súčastí a všeobecnú prevádzku na danej komunikácii. Čiže ide o lokalizáciu umiestnenia terasy, obmedzenia týkajúce sa akýchkoľvek zásahov do komunikácie (pevné spojenia konštrukcie, napojenie na cestnú kanalizáciu,…), zodpovednosť za znečisťovanie počas inštalácie a prevádzky terasy, zabezpečenie bezbariérového prístupu, zabezpečenie 3 m koridoru pre chodcov medzi nehnuteľnosťou a terasou /týka sa Nám. SNP/ a pod.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM