Rôzne

Sliačskym kúpeľom vraj hrozil konkurz: Na udržanie 150 džobov dal štát 1,5 milióna €

Štát musel vynaložiť 1,5 milióna eur na to, aby v sliačskych kúpeľoch udržali 150 pracovných miest. Kúpeľom by v opačnom prípade vraj hrozil konkurz.

Ilustračný obrázok k článku Sliačskym kúpeľom vraj hrozil konkurz: Na udržanie 150 džobov dal štát 1,5 milióna €
Zdroj: TASR

Túto informáciu priniesol denník Pravda. Okrem tejto nemalej finančnej čiastky má vedenie kúpeľov vypracovať aj plán ozdravenia zariadenia. Podľa šéfa kúpeľov Jozefa Udiča je hroziaci konkurz dôsledkom veľkej konkurencie medzi kúpeľmi, informoval denník Pravda.

V sliačskych kúpeľoch má väčšinový podiel štátny Fond národného majetku. Kúpele sa do povedomia verejnosti dostali aj viacerými súdnymi spormi. Udič v súčasnosti o žiadnych nevie, píše denník Pravda.

Z histórie kúpeľov

Termálne pramene sa po prvýkrát spomínajú už v prvej písomnej listine o Sliači z roku 1243. Kúpele Sliač sa postupne vyvíjali od roku 1657, kedy tu boli postavené prvé sanatóriá. Zároveň však prechádzali viacerými vlastníckymi zmenami. Kúpele Sliač boli obľúbené najmä v 19. a začiatkom 20. storočia.

Sliač sa stal vyhľadávaným centrom kúpeľníctva predovšetkým vďaka unikátnym liečivým účinkom termálnej vody. Na Sliači totiž vyvierajú pramene prirodzenej izotermickej teploty s vysokým obsahom oxidu uhličitého. V Európe sa nachádza iba jeden takýto prameň – a to práve na Sliači (vo svete sú známe ešte ďalšie tri). Voda priaznivo pôsobí na obehovú sústavu, na srdce a cievy pacientov, ako aj na tráviace ťažkosti a problémy spojené so ženskými ochoreniami.

Vzácna termálna voda pomáhala aj zraneným vojakom a partizánom počas SNP. K ďalšiemu rozvoju kúpeľov a k výstavbe nových kúpeľných budov došlo v rokoch 1946 a 1970.

Zdroj: pravda.sk/wikipedia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM